Linkovi

Teška nedelja za Donalda Trampa


Predsednički pretendent Republikanske stranke Donald Tramp

Donald Tramp, favorit za predsedničku nominaciju Republikanske stranke, našao se na meti žestokih kritika zbog komentara o abortusu i zbog toga što je branio glavnog šefa svog izbornog štaba, optuženog za nanošenje fizičke povrede jednoj novinarki

Donald Tramp se i dalje brani zbog svoje nedavne izjave da bi u slučaju uvođenja zakonske zabrane abortusa trebalo kazniti i žene koje se tome podvrgavaju. Tramp je posle toga objavio saopštenje u kojem je rekao da u slučaju zabrane abortusa ne treba kazniti žene jer su one žrtve, već osoblje koje vrši abortus.

Tramp je izložen napadima i zbog toga što brani šefa svog izbornog štaba, Korija Luandovskog koji je optužen da je, navodno, povukao za ruku jednu reporterku tokom nedavnog predizbornog skupa.

Znam da bi bilo jednostavnije da odbacim ljude. Ja to ne radim, ostajem uz njih, kao što stojim uz našu zemlju.”

Trampov glavni rival, senator Ted Kruz odmah je kritikovao Trampa za izjavu o abortusu.

“Taj komentar je bio pogrešan. U stvari, to je samo najnoviji primer koliko malo Donald razmišlja o bilo kom ozbiljnom pitanju sa kojim se zemlja suočava.”

Džon Kejsik, guverner države Ohajo, kaže da Tramp nije kvalifikovan da bude predsednik.

“I moram vam reći da kao glavnokomandujući i lider slobodnog sveta ne dobijate priliku da popravljate grešku. Mora da bude ispravno iz prve.”

I Hilari Klinton, favoritkinja Demokratske stranke, osudila je Trampa na svom skupu u Njujorku

”Kad abortus proglasite krivičnim delom, i žene i lekare proglašavate kriminalcima. Uvek me iznenađuje činjenica da republikanci žele da ograniče akcije vlade, ali ne kada su u pitanju prava žena.”

Tome se pridružio i njen rival Berni Sanders.

“Pitamo se - šta Donaldu Trampu pada na pamet? Ali umorni smo od ponavljanja istog pitanja. Ne znamo u kom svetu on živi.”

Trampove nevolje izbile su uoči primarnih izbora u utorak u državi Viskosin, gde prema anktema predvodi Ted Kruz u jeku strahovanja da bi Tramp bio slab kandidat na predsedničkim izborima - kaže analitičar Džon Fortije.

“Njegovi birači su drugačiji. On privlači najrazličitije ljude. Njegova kampanja je žestoka i neučtiva. Vreme je da se Republikanci preispitaju. Donald Tramp bi bio drugačiji kandidat i mogao bi da unese razdor.”

Tramp i dalje vodi po broju osvojenih delegata, ali bi njegov poraz u Viskonsinu povećao šanse da republikanska konvencije bude “otvorena” i da na njoj dodje do velikih podela.

XS
SM
MD
LG