Linkovi

Dončić: Bogdan je kralj, bilo bi super kad bismo igrali zajedno


Duel Bogdana Bogdanovića i Luke Dončića, u Dalasu 16. decembra 2018. (Foto: AP)
Duel Bogdana Bogdanovića i Luke Dončića, u Dalasu 16. decembra 2018. (Foto: AP)

Jedan od košarkaša koji su svakako obeležili tekuću NBA sezonu je slovenački internacionalac Luka Dončić. Momak iz Ljubljane koji je na draftu pršlog juna izabran kao treći, stigao je u najjaču ligu sveta uz velika očekivanja, ali ih je možda i više nego opravdao. Njegov Dalas sinoć je gostovao u Vašingtonu, a Dončić je, uprkos porazu svog tima, uz veterana Dirka Novickog, koji se povlači na kraju sezone, bio zvezda večeri.

Odavno se nije dogodilo da u Vašingtonu toliko velika grupa ljudi čeka gostujućeg igrača da završi sa zagrevanjem, kako bi dobili autogram ili se slikali s njim. Posle nepunih pet meseci u NBA ligi, Luka Dončić je već istinski superstar, a da je sjajan momak potvrdio je pokušavajući da izađe u susret bukvalno svim navijačima koji su ga čekalo – mladim I starim.

Dončić: Bogdan je kralj, bilo bi super kad bismo igrali zajedno
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Dončić je u NBA stigao kao MVP Evrolige, klupski i reprezentativni šampion Evrope. Višegodišnja poređenja sa pokojnim Draženom Petrovićem svakako nisu malo breme za momka koji je tek nedavno napunio 20 godina. Međutim, Luka je zadivio Ameriku.

“Dobro, mislim da je moja prva sezona baš dobra, bolja nego što sam očekivao. Mislim da nećemo uspeti u onome što sam ja želeo, da se plasiramo u plej-of, ali nadam se da će sledeće godine biti bolje”.

Umesto timskog uspeha, moglo bi da se dodgodi da dobije individualno priznanje. Dončić je prvi favorit za najboljeg rukija lige, čime bi postao tek drugi Evropljanin koji je dobio tu nagradu, posle Španca Pau Gasola 2002.

“Mislim, mene više zanima timski uspeh, ali svakako da bih voleo da osvojim takvu nagradu”.

Velika sreća za Dončića je da u prvoj sezoni u ligi ima saigrača kao što je Dirk Novicki, verovatno najbolji evropski igrač u istoriji NBA lige. Tokom zagrevanja, njih dvoijica su imala I prijateljski šuterski okršaj, koji je očito završio bolje za mladog Slovenca. Dončić je posebno blizak i sa jednim srpskim internacionalcem.

“Da, Bogdan je kralj. Mnogo pričam s njim, non-stop. Možda jednog dana zaigramo zajedno, bilo bi super”.

Iako zvanični šampion Evrope, Slovenija se zbog novog sistema kvalifikacija, koji onemogućava najboljim košarkašima da nastupaju za nacionalne timove nije plasirala na predstojeće Svetsko prvenstvo u Kini. Međutim, Dončić ne planira da ga “propusti”.

“Da, da, naravno da ću pratiti. Ja mislim da je glavni favorit naravno Amerika, ali ima tu dobrih ekipa. Srbija, Španija… mislim da su sledeći favorite, tako da biće vrlo dobro, vrlo dobro Svetsko prvenstvo”.

XS
SM
MD
LG