Linkovi

Dodeljene Nobelove nagrade


Kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2016. (Arhiva)
Kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2016. (Arhiva)

Predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos primio je Nobelovu nagradu za mir za koju je rekao da je dar sa neba za njegove napore da se okonča 50-godišnji građanski rat u Kolumbiji. Sa tim sporazumom, možemo da kažemo da je američki kontinent, od Aljaske do Patagonije, zemlja mira, rekao je Santos o mirovnom sporazumu tokom govora u gradskoj većnici u Oslu.

Santos je dobio nagradu za mir za njegov rad na postizanju mirovnog sporazuma između vlade Kolumbije i levičarskog gerilskog pokreta Revolucionarnih snaga Kolumbije FARK, posle više decenija rata. Santos je posvetio nagradu svim građanima Kolumbije, posebno 220 hiljada onih koji su izgubili život tokom građanskog rata i opisao mirovni ugovor kao model koji bi trebalo koristiti u drugim sukobima.

Nagrade će biti uručene i dobitnicima u oblastima fizike, hemije, medicine, književnosti i ekonomije sve finansirane iz zaostavštine industrijalca najpoznatijeg kao pronalazača dinamita.

A, na ceremoniji dodele Nobelove nagrade za književnost Bobu Dilanu nastupila je kultna muzičarka Peti Smit, koja je izvela Dilanovu pesmu "A Hard Rain's A-Gonna Fall". Tokom izvođenja ove pesme, Pati Smit je u jednom trenutku zastala jer se zbunila. "Izvinjavam se, veoma sam nervozna. Možemo li da počnemo ispočetka?”, rekla je Pati Smit tokom ceremonije koja je prenošena uživo.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost ove godine Bob Dilan spremio je govor koji je pročitan na tradicionalnom banketu Nobelove nagrade, pošto je prethodno najavio da neće biti prisutan na dodeli nagrade.

Portparolka Nobelove fondacije Anika Pontikis je rekla da će Dilanu biti uručena Nobelova medalja nekog kasnijeg datuma, mada još nije odlučeno kada.

XS
SM
MD
LG