Linkovi

Đukanović - Tusk: CG prednjači u pregovorima


Crnogorski premijer Milo Đukanović i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk tokom susreta u Briselu (rtcg.me)
Crnogorski premijer Milo Đukanović i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk tokom susreta u Briselu (rtcg.me)

Crnogorski premijer Milo Đukanović je sa visokim zvaničnicima Evropske unije razgovarao o evro-atlantskim integracijama Crne Gore, ali i o širim pitanjima poput globalnog terorizma i migrantske krize

Premijer Crne Gore Milo Đukanović započeo je danas dvodnevnu posjetu Briselu tokom koje će posjetiti sve ključne evropske adrese i razgovarati o euro-atlantskim integracijama CG, ali i o širim aktuelnim pitanjima, poput migrantske krize i izazova globalnog terorizma. Danas se sureo sa predsjednikom Evropskog savjeta, Donaldom Tuskom i predsjednikom Evropske komisije, Žan Klodom Junkerom, dok je za sutra planirana posjeta Evropskom servisu za spoljne poslove i susret sa visokom predstavnicom EU, Federikom Mogerini.

Dok se Brisel još uvijek oporavlja od nedavnih terorističkih napada, uz vijest da su danas u bolnici preminule još dvije žrtve, od kojih je jedna bila zaposlenik evropskih institucija, prvi čovjek Evropskog savjeta, Donald Tusk je primio šefa crnogorske vlade, Mila Djukanovića, koji mu je ovom prilikom ponudio punu pomoć Crne Gore u borbi za očuvanje evropskih vrijednosti i slobode.

"Suočena sa ovim napadima, Evropa ne mora samo da ostane ujedinjena, mora da ostane i čvrsta. Naša solidarnost i sloboda, uz snagu, mora da pobijedi", poručio je Tusk.

"Crna Gora će biti partner u borbi protiv svakog oblika terorizma", naglasio je premijer Crne Gore.

Prvi čovjek Evropskog savjeta se osvrnuo ovom prilikom na značajan progres koji je Crna Gora ostvarila u reforma i približavanju euro-atlantskim institucijama.

"Od našeg posljednjeg susreta prije nekoliko mjeseci, CG je dobila NATO pozivnicu i zaključila pristupne pregovore. To je svakako priznanje reformskim naporuma i doprinos euro-atlantskom miru i stabilnosti. Zahvalni smo Crnoj Gori na njenoj poziciji kada je riječ o ukrajinskoj krizi i učešću u pomorskoj operaciji Atalanta. Razgovarali smo i o crnogorskim evropskim ambicijama koje zahtijevaju široki nacionalni konsenzus preko cijelog političkog spektra kako bi se uspješno provele mnoge teške reforme. U ovom trenutku, borba protiv korupcije na svim nivoima, kao i borba protiv organizovanog kriminala, ostaje najvažniji prioritet."

Razgovarano je i o pripremi parlamentarnih izbora koji bi trebali da budu sporovedeni prema novom izbornom zakonu.

"Složili smo se da je Vlada učinila jedan neuobičajen potez za balkanska demokratska pravila, da je dala jednu izdašnu, ali vrlo odgovornu ponudu opoziciji. Podijelili smo nadu da će pregovarački proces, koji je u toku, dovesti do uspješnog epiloga, do političkog sporazuma i do stvaranja dovoljno dobrih uslova da, vjerovatno na jesen ove godine, imamo parlamentarne izbore koji će obezbijediti da imamo kredibilnu i fokusiranu Vladu u narednom četvorogodištu na ono što će biti strateški izazovi naše zemlje", rekao je Đukanović.

O evropskom putu premijer Djukanović je razgovarao i sa predsjednikom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom, dok je za sutra poslijepodne zakazan susret sa visokom predstavnicom EU, Federikom Mogerini.

XS
SM
MD
LG