Linkovi

Direktor FBI-a svedočio u Kongresu o aferi Klinton


Direktor FBI-a Džejms Komi svedoči u američkom Kongresu, 7. jul 2016.
Direktor FBI-a Džejms Komi svedoči u američkom Kongresu, 7. jul 2016.

Direktor Federalnog istražnog biroa Džejms Komi branio je danas svoju odluku da ne predloži podizanje optužnice protiv verovatne predsedničke kandidatkinje demokratske stranke, Hilari Klinton, zbog načina na koji je rukovala poverljivim informacijama o nacionalnoj bezbednosti dok je bila na položaju državnog sekretara.

Komi je na pretresu u odboru Predstavničkog doma rekao da su posle istrage koja je trajala godinu dana istražitelji došli do zaključka da nema dokaza da su bilo Klinton ili njeni saradnici imali nameru da prekrše američke zakone koji zabranjuju objavljivanje poverljivih informacija.

Komi je dodao da bi bilo neprikladno da se protiv Hilari Klinton, kao prve žene koja se takmiči za predsednički položaj, podigne optužnica na osnovu zakona iz 1917. godine koji definiše i "nemar većih razmera" u rukovanju poverljivim informacijama kao krivično delo.

Komi je svedočio dva dana pošto je saopštio da ne predlaže podizanje optužnice protiv Hilari Klinton, što je državni sekretarka za pravosudje Loreta Linč juče i zvanično prihvatila.

Predsedavajući odbora, republikanac Džejson Čejfez, rekao je da je zbunjen činjenicom da FBI nije predložio podizanje optužnice uprkos tome što su istražitelji zaključili da je Hilari Klinton pokazala "veliku nesmotrenost" u korišćenje svojih privatnih imejl servera za službene potrebe.

XS
SM
MD
LG