Linkovi

Diplomata u izgnanstvu: Severna Koreja ima velike nuklearne planove


Arhiva - Južnokorejci gledaju satelitski snimak nuklearnog postrojenja u Severnoj Koreji, na železničkoj stanici u Južnoj Koreji (AP Photo/Ahn Young-joon)

Sledeća godina biće najbolja šansa za Severnu Koreju da učvrsti svoj nuklearni program zbog dolazeće promene lidera u Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji, smatra viši severnokorejski zvaničnik koji je nedavno prebegao na jug.

"Sa održavanjem predsedničkih izbora u Južnoj Koreji i sa promenom administracije u Sjedinjenim Državama, Sever vidi 2017. kao pravi trenutak za nuklearni razvoj", rekao je Tae Jong-Ho, koji je bio drugi najviši diplomata Severne Koreje u Londonu.

Tae je prebegao u Južnu Koreju u avgustu, postavši najviši severnokorejski zvaničnik koji je to učinio u gotovo 20 godina.

Na konferenciji za štampu u utorak pred južnokorejskim novinarima, Tae je pojasnio da nije upoznat sa statusom severnokorejskog nuklearnog programa, ali je izrazio uverenje da Kina neće strogo disciplinovati Severnu Koreju zbog njenog nuklearnog programa, jer bi dezintegracija Severa mogla da stvori ujedinjenu Koreju, blisku Sjedinjenim Državama.

Tae kaže da severnokorejski lider Kim Džung Un ne planira da se odrekne nuklearnog oružja u svojoj zemlji, čak i kada bi mu bila ponuđena veća svota novca. Diplomata u izgnanstvu rekao je da Kim širi nuklearni razvojni program zemlje sa namerom da poseduje nuklearno oružje do kraja sledeće godine.

Severna Koreja izvela je dve nuklearne probe ove godine i ispalila preko 20 balističkih raketa. Takođe, javno je obećala da će razvijati svoju sposobnost da napadne Sjedinjene Države nuklearnim oružjem.

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp rekao je da podržava proizvodnju nuklearnog oružja u Japanu i Južnoj Koreji u cilju odvraćanja Severne Koreje, što je pozicija koja je izazvala trenutni odgovor administracije predsednika Baraka Obame, koja je podržavala decenijama staru politiku neširenja.

Donald Tramp će preuzeti kontrolu nad izvršnom granom vlasti u SAD 20. januara, a Južna Koreja će održati predsedničke izbore sledeće godine. Tae predviđa da će Severna Koreja pokušati da otvori dijalog sa dve nove administracije u pokušaju da dobije status nuklearne sile. U međuvremenu, kaže Tae, Severna Koreja će nastaviti da izvodi nuklearne probe u nastojanju da obeshrabri Južnu Koreju i politiku Vašingtona okrenutu ka sankcijama protiv Severne Koreje.

Direktor nacionalne obaveštajne službe SAD, Džejms Klaper, rekao je u oktobru da su pokušaji da se Severna Koreja ubedi da odustane od nuklearnog oružja uzaludni.

"Oni su pod opasdom i vrlo su paranoični. Zato je ideja od odustajanja od nukealrnih kapaciteta, kakva god da je, nezamisliva sa njima", rekao je Klaper u govoru pred Savetom za spoljne poslove.

XS
SM
MD
LG