Linkovi

Dinosaurusi "oživeli" u najstarijem britanskom zabavnom parku


Zabavni park na ostrvu Vajt privlači pažnju javnosti na bogastvo fosila dinosaurusa u tom području. U parku “Blekgeng Čajni”, osnovanom 1843. na južnoj strani britanskog ostvra, mogu se naći roboti dinosaurusi koji mogu da hodaju, njišu repovima i riču.

Ostrvo Vajt, blizu južne obale Engleske, meka je za naučnike koji proučavaju fosile dinosaurusa. Međutim, veći broj posjetilaca dolazi da bi istražio najstariji britanski zabavni park na južnom dijelu ostvrva. Ogromni roboti dinosaurusi u parku su uvijek privlačili veliku pažnju, ali je vlasnik želio da budu više poput pravih životinja i da reaguju na ljude koji prolaze.

"Kako da naše dinosauruse još više iskoristimo? Šta da uradimo da bi bili interaktivniji? Da više reaguju na ono što mi želimo? Dio odgovora je razvoj tehnologije koja bi pomogla da se dinosaurusi kreću”, kaže Aleksander Dabel, vlasnik zabavnog parka "Blekgeng Čajni".

Rešenje je pronašao jedan inženjer u IBM-u, koji je upotrijebio mini računar Raspberry Pi i IoT (Watson Internet of Things) platformu kompanije da bi udahnuo novi život robotičkim gušterima.

"Ovaj Ti-reks kada je stigao iz fabrike imao je već programirane pokrete – iznova je radio iste stvari. Međutim, kada smo ubacili Raspberry Pi upravljač, unijeli smo element proizvoljnosti. Ponekad ne bi radio ništa, da bi iznenada počeo da riče, ili bi možda mahao repom, a onda počeo da pokreće glavu”, ističe Endi Stenford-Klark, inženjer kompanije IBM.

Nova tehnologija takođe pomaže u stvaranju vremenskih promjena, prirodnih katastrofa i drugih situacija povezanih sa erom dinosaurusa. Tim sada istražuje načine da park bude još interaktivniji.

"Vremenom ćemo uvesti određene okidače (triggers) – kao na primjer grede koje će posetioci da ruše, nakon čega će početi sekvence. Na taj način možemo da poboljšamo interakciju”, ističe Aleksandar Dabel.

Zabavni park se nada da će da spasi dinosauruse od izumiranja tako što će im unijeti novi život.

XS
SM
MD
LG