Linkovi

Bez informacija o rezultatima dijaloga, EU najavljuje nastavak


Nakon sinoćeg dijaloga na najvišem političkom nivou izmedju Beograda i Prištine, a uz posredovanje Evropske unije, u javnost su došle samo šture informacije o njegovom sadržaju i rezultatima. Postoji očit dogovor da se ne saopštava šta je dogovoreno, dok iz Evropske komisije poručuju da se posao nastavlja.

S pravom je javnost očekivala da će se nakon sinoćneg sastanka u kabinetu Visoke predstavnice Evropske unije saopštiti njegovi rezultati, jer je, pored ostalog, riječ o nastavku razgovora vodjenih sedmicu ranije, razgovora koji su za cilj imali smirivanje tenzija na sjeveru Kosova i provodjenje u djelo ranije postignutih dogovora.

Ipak, umjesto očekivanog saopštenja o tome šta je dogovoreno i šta dalje, obje strane su, očito po instrukcijama evropskih domaćina, uzdržale se od komentara, a samo je sastanak uopšteno komentarisala portparolka Visoke predstavnice, Maja Kocijančić.

"Visoka predstavnica je, zajedno sa dvojicom predsjednika i premijera, nastavila razgovor koji je ovdje u Briselu vodjen protekle sedmice. Obje strane su potvrdile političku volju i opredjeljenost nastavku rada, što značajno doprinosti smanjenju napetosti. Rad će se nastaviti i sada, dok ovo govorim, nastavljeni su kontakti na drugim nivoima."

Sama Visoka predstavnica je nakon sastanka saopštenjem ukazala da su zalaganje i politička volja put ka smanjenju napetosti, uvjerena da je dijalog važan ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za cijeli region.

Sinoćnja diskusija je, po Federiki Mogerini, bila otvorena i konstruktivna, uvjeravajući je da su dvije strane u punoj mjeri posvećene zajedničkom radu i dijalogu.

XS
SM
MD
LG