Linkovi

Drugi dan teških razgovora


Prvog dana pregovora nije došlo do približavanja stavova Beograda i Prištine.

Drugi dan dijaloga Beograda i Prištine, i još nešto od nade Prištine i još nešto od nade za zvanični Beograd da bi uspjeh pregovora o regionalnom predstavljanju Kosova mogao otvoriti kanddatska vrata za Srbiju. Medjutim, čvrstina stavova dvije stane ne daje previše nade u to.

Ništa neočekivano se ne dogadja u zgradi Evropskog vijeća, gdje se već drugi dan, nakon večernje, pa zatim pauze za ručak, nastavljaju razgovori predstavnika Beograda i Prištine, uz posredovanje evropske strane - svi su znali da će Priština, u formi regionalnog predstavljanja Kosova, tražiti fusnotu o kosovskoj nezavisnosti, kao što je i svima bilo jasno da delegacija iz Beograda neće pristati na to.

Sa druge strane, Srbiji se žuri jer već u ponedjeljak bi ministri vanjskih poslova EU trebali da na stolu imaju konkretne rezultate novog kruga dijaloga, kao dokaz da Beograd iskreno želi konstruktivan odnos sa vojim susjedima, od kojih mu je Kosovo "najbolniji problem". Medjutim, kako sada stvari stoje, umesto izvještaja o uspjehu novog kruga pregovora i dogovoru o tome kako će se kosovska strana predstavljati kada zajedno budu učestvovli na nekom od regionalnih skupova, evropski ministri će, po svemu sudeći, konstatovati da dogovor nije postignut, jer dvije strane nisu uspjele da nadju zajednički jezik.

Sasvim je jasno da su ovom temom razgovori potpuno napustili tehničko polje, odakle su krenuli, i zatekli se, za neke neočekivano, na polju politike i suštine odnosa Beograda i Prištine - priznati nezavisnost ili ne, pitanje je koje stoji iza razgovora kakvi se upravo vode - beogradska strana tvrdi kako se radi o ucjeni kakvu nameću oni drugi, Priština, opet, u ovome vidi jasnu priliku da, crno na bijelom, dobije povrdu svoje nezavisnosti sa potpisom Beograda.

U medjuvremenu, što zamoreni rovovskom borbom, što osjećajem da se Srbiji nameću uvjeti kakvi ranije nisu pominjani, neki evropski ministri, već pišu na briselske adrese, tražeći da Srbija, bez obzira na ishod ovog kruga pregovora, dobije naredne sedmice zeleno svjetlo za kandidatski status. Sličnog stava su i pri komesarijatu EK gdje, nezvanično, misle da je kritična masa pozitivne energije već postignuta i da postoje velike šance da ministri preporuče, a šefovi drzava ili vlada već 1. marta na samitu i potvrde kandidatski status za Srbiju.

XS
SM
MD
LG