Linkovi

Devojčice uče da pišu programe


Devojčica objašnjava predsedniku Obami program u kojem uči kodiranje
Devojčica objašnjava predsedniku Obami program u kojem uči kodiranje

Žene se suočavaju sa raznim preprekama u patrijarhalnoj oblasti kompjuterske tehnologije, ali jedna nova inicijativa uči devojčice da programiraju. Startap kompanija „Vidcode“ na taj način približava tehnologiju devojčicama.

U Njujorku je 150 devojčica i dečaka dobilo zadatak na tzv. „hakatonu“ – da uz pomoć kompjuterskog kodiranja na vebsajtu „Vidcode“ naprave spot za pomoć napuštenim životinjama u prihvatilištima.

“Koristite mnogo kodova za programiranje. To je kul”, kaže učenica Natali Liu.

Na drugom kraju zemlje - u kancelariji “Vidcode”-a na zapadnoj obali, koosnivač Ali Diraklis pokazuje kako radi ovaj program za učenje kompjuterskog kodiranja, dok korisnici prave spotove za Fejsbuk ili Instagram. Devojčice biraju grafiku i slike.

“To se aplouduje u naš sfotver, a onda oni na našem softveru koriste programe i skripte i tako pišu svoj kompjuterski program kako bi modifikovali sadržaj”.

Ovi takmičari u Njujorku saznali su da su pobedili u takmičenju za kratak video spot za pomoć napuštenim životinjama.

“Treba vam mnogo inteligencije i znanja matematrike, jer ponekad ukoliko hoćete da se životinja pomeri, morate da razmišljate o uglu pod kojim hoćete da krene i koliko koraka hoćete da napravi”, objašnjava Nejli Tores, pobednica "Hakatona".

Ovaj program koji se nalazi na internetu, podučava korisnike kako da programiraju korak po korak, a devojčice, kao i dečaci, razvijaju svoje sposobnosti u takmičarskoj atmosferi.

“Devojčice nisu uplašene. One preuzimaju vođstvo u grupama i postaju menadžeri projekta”, kaže Don Miler iz Sekretarijata za obrazovanje države Njujork.

I sanjaju o tome da mogu da upotrebe svoje umeće, dok u isto vreme ruše stereotipe …

“Kada pomislite ‘programer’ pomislite na muškarca, na štrebera, a ne pomislite na nekog kreativnog, bar u najvećem broju slučajeva. Mislim da mi to počinjemo da menjamo“, kaže Rakel Kardona, takođe iz Sekretarijata za obrazovanje Njujorka.

One uče o tehnologiji dok promovišu važan cilj …

“Mislim da smo odlično prošli, jer smo puno uložili u to i rekli smo korisne stvari kako bismo podigli svest o pomoći za pse i sve životinje širom zemlje”, kaže učenica Sijera Skot.

A u čitavom procesu su i savladali važnu kompjutersku veštinu.

XS
SM
MD
LG