Linkovi

Desničarska društvena mreža "Geb" zatvorena posle napada u Pitsburgu


Spomenik sa imenima poginulih ispred sinagoge "Drvo života"

Geb, društvena mreža koja se često optužuje da je stecište rasista, pristalica ideje belačke superiornosti, neonacista i drugih ekstremističkih grupa, ugašena je na internetu u ponedeljak. Više provajdera uskratilo joj je pristup internetu posle otkrića da je Robert Bauers, koji je izvršio napad u sinagogi u Pitsburgu, koristio tu platformu da preti Jevrejima.

"Geb ne ide nikud", izjavio je Endrju Torba, osnivač vebsajta."Tražićemo svaki mogući način da Geb ostane na internetu i da odbranimo slobodu govora i individualne slobode za sve."

Torba je osnovao Geb pre dve godine kao alternativu "mejnstrim" društvenim mrežama kao što su Fejsbuk i Tviter, a opisao je taj sajt kao utočište za slobodu govora. Sajt je uskoro počeo da privlači pripadnike takozvane alternativne desnice i drugih ekstremističkih ideologija koje nisu dobrodošle na drugim platformama.

“Na osnovu čega je potpuno levičarski orijentisani monopol velikih društvenih mreža kvalifikovan da nam kaže šta su vesti, šta je najčitanije i da definiše šta znači "zlostavljanje i uznemiravanje"?, napisao je Torba 2016. godine u imejlu vebsajtu Bazfid.

Provajderi i servis za transfer novca na internetu Pejpel su, međutim, otkazali usluge Gebu kada su nacionalni mediji objavili šta je napadač Bauers pisao na tom vebsajtu, uključujući i neposredno pre nego što je ušao u sinagogu i otvorio vatru. Od ponedeljka ujutru, vebsajt više nije bio funkcionalan.

Jevrejsko društvo za pomoć imigrantima voli da dovodi one koji ubijaju naše ljude. Ne mogu da čekam da se to dogodi, ulazim”, poručio je tada Bauers.

U intervjuu za NPR (Nacionalni javni radio) koji je emitovan u ponedeljak, Torba je stao iz odluke da Bauersov natpis uoči pucnjave ostavi na svom vebsajtu.

Da li vidite direktnu pretnju u tome?" pitao je Torba. "Jer ja ne. Šta očekujete sa takvim statusom? Želite da cenzurišemo svakog ko napiše frazu "Ulazim"_ To je prosto apsurdno."

XS
SM
MD
LG