Linkovi

Samoubilački napad u bolnici u Pakistanu


Više od 60 ljudi je poginulo a najmanje 160 ranjeno u samoubilačkom napadu u bolničkom kompleksu u pakistanskom gradu Kveta. Predstavnici lokalne bolnice navode da je više od dvadeset povredjenih u snažnoj eksploziji u kritičnom stanju te da se strahuje da bi bilans poginulih mogao da još poraste. Većina žrtava su pakistanski pravnici.

Eksplozija se dogodila ubrzo pošto su se desetine pravnika okupile u Gradjanskoj bolnici u Kveti da bi izrazili protest i žalost zbog ubistva predsednika pokrajinske advokatske komore koga je rano jutros vatrenim oružjem iz vozila u pokretu ubio nepoznati napadač.

Otcepljena frakcija ekstremističkog pakistankog Talibana, organizacija Džamat-ul-Ahrar (JuA) preuzela je odgovornost i za ubistvo predsednika advokatske komore i kasnijeg smrtonosnog bombaškog napada. Portparol grupe je naveo da je bombaš samoubica upućen u bolnicu jer se očekivalo da će se u njoj pravnici I vladini zvaničnici okupiti u velikom broju. Tvrdnja Džamat-ul-Ahrara još nije potvrdjena iz nezavisnih izvora.

Ista organizacija je preuzela odgovornost za napad koji je, na Uskrs, izvršen u drugom najvećem pakistanskom gradu Lahoreu u martu, kada je poginulo više od 70 ljudi. SAD su prošle nedelje Džamat-ul-Ahrar označile globalnom terorističkom organizacijom.

Kveta je prestonica pokrajine Balučistan gde separatist iz etničke grupe Baluči kao i verski ekstremisti često vrše ovakve napade.

XS
SM
MD
LG