Linkovi

Uhapšeno 17 osumnjičenih za ubistvo predsednika Haitija


Protest stanovnika Haitija u Port o Prensu zbog ubistva predsednika
Protest stanovnika Haitija u Port o Prensu zbog ubistva predsednika

Zvaničnici na Haitiju rekli su da je uhapšeno 17 osoba zbog ubistva predsednika Žovanela Moiza. Ubistvo je organizovala grupa od 26 Kolumbijaca i dva Amerikanca sa Haitija, a uhapšeni su Amerikanci i 15 Kolumbijaca.

Moiz je ubijen u sredu u svom domu u Port o Prensu, a njegova supruga je ranjena.

Direktor policije Haitija Leon Šarl rekao je da je osmoro osumnjičenih još u bekstvu, a trojica su ubijena.

"Sudbina im je zapečaćena: pašće u borbi ili će biti uhapšeni", kazao je Šarl.

Stejt department još nije potvrdio navode o umešanosti američkih državljana u ubistvo Moiza, a vlada Kolumbije je potvrdila da su najmanje šestorica osumnjičenih bivši pripadnici vojske.

Predsednik prelazne vlade Klod Žozep uveo je vanredno stanje u zemlji i obećao da ubistvo Moiza neće proći nekažnjeno.

Advokat Brajan Konkenon rekao je za Glas Amerike da vanredno stanje omogućava policiji da radi sve što smatra neophodnim kako bi se uhvatile ubice.

"Iako svi žele da policija efikasno uhvati ubice, postoji briga da će vanredno stanje biti zloupotrebljeno za obračun da političkim protivnicima".

Zvaničnici nisu saopštili detalje o osumnjičenima, osim da su govorili španski i engleski. Motiv ubistva Moiza je takođe nepoznat.

Sudija sa Haitija Karl Henri Destan rekao je da su se napadači prerušili u agente američke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA), ali su i SAD i haićanski zvaničnici potvrdili da nisu imali veze sa DEA-om.

Destan je izjavio da su napadači prvo vezali služavku i drugo osoblje u kući, a potom ušli u spavaću sobu gde su pucali u Moiza najmanje 12 puta.

Martin Moiz, supruga predsednika, smeštena je u bolnicu u Majamiju, a premijer Žozep je rekao da je u stabilnom stanju.

Savet bezbednosti UN hitno je zasedao zbog situacije na Haitiju i pozvao sve aktere da "ostanu mirni i uzdržani", dok je predsednik SAD Džo Bajden kazao da ga je ubistvo rastužilo i šokiralo.

XS
SM
MD
LG