Linkovi

Deo opozicionih stranaka započeo kampanju bojkota, šetnja kroz Beograd


Protesna šetnja pristalica dela opozicije koja bojkotuje izbore ulicama Beograda, 1. februara 2020. (Foto: Mila Đurđević, RSE)
Protesna šetnja pristalica dela opozicije koja bojkotuje izbore ulicama Beograda, 1. februara 2020. (Foto: Mila Đurđević, RSE)

BEOGRAD - Predstavnici i pristalice opozicionih snaga usvojili su u subotu uveče u Beogradu na skupu kojim je zvanično započela kampanja bojkota izbora koji bi trebalo da se održe na proleće, a usvojena je i deklaracija kojom se odbacuje bilo kakav pokušaj formiranja vlasti na osnovu rezultata "lažnih izbora", što će, prema dogovoru, smatrati aktom rušenja ustavnog poretka.

Potpisnici deklaracije navode da će takvu vlast smatrati nelegitimnom i protiv nje se boriti svim vrstama otpora i građanske neposlušnosti.

Najavljuju da će nastaviti borbu za slobodne medije i fer i slobodne izbore "svim raspoloživim legitimnim sredstvima sa ciljem demokratizacije Srbije" i dodaju da se protive svakom nasilju, "posebno svakom ekstremizmu povezanom sa režimom".

"Obavezujemo se na solidarnost u zaštiti svih ugroženih građana koji se nađu na udaru pesnice vlasti zbog drugačijeg mišljenja ili kritičkog delovanja i pružićemo pomoć i zaštitu ugroženim ljudma i grupama", stoji u deklaraciji i najavljuje saadnja sa svim organizacijama i pojedincima koji imaju isti cilj.

Najavljuje se i nastavak razgovora sa predstavnicime EU i svih koji podržavaju demokratske vrednosti, slobodu medija i poštene izbore.

Deklaraciju je okupljenima pročitao lider Pokreta za preokret Janko Veselinović, a prisutni su je usvojili jednoglasno podizanjem listića na kojima piše "Bojkot".

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je "biti danas ovde pitanje časti".

"Nikada Srbija u svojoj istoriji nije imala vlast koja ovako deli narod", rekao je Đilas i dodao da je "srpska opozicija donela odluku da posluša svoj narod".

"Uvodimo u politiku Srbije nešto što je zaboravljeno - da održimo reč. Obećavam da ćemo se boriti za slobodne i fer izbore", poručio je Đilas.

Lider pokreta "Dveri" Boško Obradović rekao je da neće da učestvuje na "lažnim izborima" i zatražio ostavku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio da danas u Srbiji, "nažalost", postoje dve strane, "mi i oni" i dodao da je "jedini pravi put - put totalnog bojkota", dok je predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović izjavio da bojkot nije povlačenje.

"Aleksandre Vučiću, molim te, izvini. Izvini što te vraćam u period života iz koga vučeš traume, ali ponovo ćeš morati da se igraš sam, bez nas u ulozi statista", rekao je Trifunović.

Nakon skupa, okupljeni su krenuli da se pridruže građanima koji se redovno okupljaju subotom uveče i protestuju centralnim begradskim ulicama.

Šetnja za bojkot

Okupljeni su ove večeri u subotnju šetnju krenuli sa Trga Nikole Pašića ka zgradi Radio televizije Srbije.

Aktivisti su na čelu kolone nosili veliki transparent sa natpisom "Bojkot 2020", a sa razglasa su se slale poruke bojkota.

Kada je kolona stigla do zgrade Radio-televizije Srbije, dramski pisac i potpredsednik Narodne stranke Siniša Kovačević, obraćajući se prisutnima, poručio je da su mediji "ključ svega" i da zato tu kuću "čuvaju panciri, pendreci i suzavac".

Protest za bojkot na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, 1. februara 2020. Protest "1 od 5 miliona" na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, 1. februara 2020. godine (Foto: Mladen Obradović)
Protest za bojkot na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, 1. februara 2020. Protest "1 od 5 miliona" na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, 1. februara 2020. godine (Foto: Mladen Obradović)

"Ako se sazna za afere, za nivo lopovluka i korupcije (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić će pasti na 10 odsto (podrške građana)", ocenio je Kovačević.

"Želimo slobodu i demokratiju, ništa više, ali ni manje. Dok ih ne osvojimo hodaćemo u istom koraku", rekao je on poručujući da jedino bojkot izbora način da se sačuva dostojanstvo.

Emitovanjem sa zvučnika "Marša na Drinu" završen je večerašnji protest.

XS
SM
MD
LG