Linkovi

Danska: Napadač nije vezan za terorističku ćeliju


Istražni tim na mestu terorističkog napada u Kopenhagenu, 16. februar 2015.
Istražni tim na mestu terorističkog napada u Kopenhagenu, 16. februar 2015.

Danska premijerka Hele Torning Šmit izjavila da "nema indikacija" da je naoružani muškarac, koji je izveo smrtonosne napade u Kopenhagenu na skupu o slobodi govora i na glavnu sinagogu u tom gradu, bio deo terorističke ćelije.

Danska premijerka je rekla da je 22-godišnji naoružani napadač rodjen u Danskoj i da ga je policija znala "po nekoliko krivičnih dela" i veza sa bandama. Medjutim, ona je istakla da istražitelji nisu vezali osumnjičenog kojeg je ubila policija, za neku islamsku ćeliju "koja ga je dovela do toga što je sada".

Šef danske obaveštajne službe, Jens Madsen je rekao da istražitelji veruju da je naoružani napadač bio inspirisan islamskim radikalizmom, a verovatno i terorističkim napadima islamskih ekstremista u Parizu prošlog meseca, u kojima je 17 ljudi izgubilo život.

Premijerka Torning Šmit je nazvala dva napada "ciničnim aktom terorizma protiv Danske". Medjutim, ona je ukazala da taj napad ne odražava "konflikt izmedju Islama i Zapada niti konflikt izmedju muslimana i ne-muslimana.

To je, istakla je Šmit , "konflikt izmedju ključnih vrednosti našeg društva i nasilnih ekstremista".

XS
SM
MD
LG