Linkovi

Danska: Ubijen osumnjičeni terorista


Policija ispred sinagoge na mestu gde se dogodiio teroristički napad, Kopenhagen, 15. februar, 2015.

Danska policija je rano jutros ubila čoveka osumnjičenog da je od juče usmrtio dve osobe u Kopenhagenu. Bio je to, kako navodi premijerka Hele Torning Šmit , "cinični akt terorizma protiv Danske."

Vlasti su saopštile da je 22 godišnji navodni napadač rodjen u Danskoj ubijen pošto je otvorio vatru na policajce na železnickoj stanici.

Prema navodima policije njegov prethodni krivični dosije obuhvata nasilne napade i oružane incidente.

Funkcioneri ukazuju kako dokazi ne sugerišu da su drugi napadači bili umešani u pomenute incidente, jedan na skupu na kojem je tema bila sloboda govora, a drugi ispred sinagoge u Kopenhagenu.

Šef danske obavesstajne službe, Jens Madsen, rekao je da istražitelji veruju da je naoružani napadač bio inspirisan Islamskim radikalizmom.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun je osudio te smrtonosne napade.

Sjeidnjene Države su napade nazvale užasavajućim.

Tokom prvog napada, naoružani napadač je automatskim oružjem usmrtio jednu osobu i ranio trojicu policajaca u kafeu. Danski mediji su identifikovali poginulog kao 55 godišnjeg filmskog reditelja Fina Norgarda.

Skupu na temu slobode izražavanja takdoje je prisustvovao švedski karikaturista Lars Vilks koji je poznat po svojim provokativnim crtežima uključujući karikaturu proroka Muhameda iz 2007. koja je dovela do pretnji protiv tog šezdeset osmogodišnjaka. Francuski ambasador u Danskoj, Fransoa Cimeraj, takodje je prisustvovao diskusiji u kafeu. Nijedan od njih nije povredjen.

Nekoliko sati kasnije Dan Uzan je bio čuvar na ceremoniji bat micve i tu je ubijen dok su dvojica policajaca ranjena ispred te sinagoge.

Danska premijerka Hale Torning Šmit je danas ispred pomenute sinagoge uputila izraze saučešća porodicama postradalih i istakla da je jevrejska zajednica snažan deo danskog društva te da će učiniti sve da zaštiti jevrejsku zajednicu u toj zemlji.

U svetlu nasilja, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je apelovao na Jevreje u Evropi da emigriraju u Izrael kao što je to učinio posle smrtonosnog prošlomesečnog napada na jevrejsku samoposlugu u Parizu.

XS
SM
MD
LG