Linkovi

Libijci upali u baze paravojnih formacija


Slavlje građana posle upada u sedište islamističke paravojne grupe Ansar al-Šarija u Bengaziju
Slavlje građana posle upada u sedište islamističke paravojne grupe Ansar al-Šarija u Bengaziju

Desetine hiljada demonstranata u Bengaziju juče krenule u šetnju tražeći raspuštanje moćnih naoružanih bandi

Libijske vlasti potisle su gnevnu masu koja je danas napala baze paravojnih formacija u Bengaziju. U nasilju je poginulo najmanje 11, dok je povređeno više od 60 ljudi.

Demonstranti u Libiji izbacili su džihadističku miliciju iz njenog sedišta i zauzeli brojne baze paravojnih formacija u Bengaziju

Do zauzimanja kompleksa u kojem je bila smeštena paravojna jedinica Ansar al-Šarija, i baza drugih naoružanih islamskih ekstremističkih grupa, došlo je pošto su desetine hiljada Libijaca juče krenule u protestnu šetnju kroz Bengazi, zahtevajući raspuštanje moćnih naoružanih bandi.

Libijci su nosili transparente na engleskom i arapskom jeziku na kojima je između ostalog pisalo "terorizmu nije mesto u novoj Libiji" i "Libija je izgubila prijatelja".

Ansar al-Šarija povezuje se sa napadom u kojem su prošle nedelje ubijeni američki ambasador Kristofer Stivens i još trojica službenika ambasade, ali ta grupa to poriče.

Demonstranti su takođe zahtevali da vlada osnaži policiju i vojsku kako bi očuvale bezbednost. Protesti su pokazali da u LIbiji postoji rastuća netrpeljivost prema paravojnim formacijama, koje su od pada Moamera Gadafija ojačale, obezbedivši arsenale automatskog oružja, ručnih bacača i pik-ap kamioneta sa teškim mitraljezima.
XS
SM
MD
LG