Linkovi

Demonstracije u Slovačkoj, ministar unutrašnjih poslova podneo ostavku


Demonstranti na ulicama Bratislave, Reuters / Radovan Stoklasa
Demonstranti na ulicama Bratislave, Reuters / Radovan Stoklasa

Hiljade demonstranata izašlo je na ulice u gradovima širom Slovačke, protestujući zbog nedavnog ubistva istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove verenice. Većina okupljenih poziva na održavanje novih izbora, a ministar unutrašnjih poslova Slovačke, Robert Kalinjak, podneo je ostavku.

I dok ubistva novinara potresaju Evropu u poslednjih nekoliko meseci postoji rastuća zabrinutost za medijske slobode i bezbednost reportera.

Kuciak je objavio priču o poreskoj prevari u koju su bili umešani slovački biznismeni i političari, uključujući i ljude povezane sa vladajućom slovačkom partijom “Smer”. On je povezao korupciju sa italijanskom mafijaškom grupom Ndrangeta.

Demonstranti tvrde da ubistvo predstavlja ključni trenutak za slovačku politiku. Predsednik je pozvao na održavanje novih izbora, ali premijer Roberto Fico odbija da odstupi sa svoje pozicije.

“Ono što se dogodilo nakon ubistva novinara i njegove devojke ukazuje na pokušaj totalne destabilizacije ove države.”, obratio se povodom demonstraijca premijer Slovačke Roberto Fico.

Fico se pojavio na video snimku pored gomile novca u kom nudi nagradu od million evra za pružanje informacija koje će pomoći u hvatanju ubice.

On je kasnije sugerisao da su antivladini protesti finansirani iz inostranstva i čak optužio američkog milijardera i investitora Džordža Soroša. Njegov stav dele i populistički lideri u Poljskoj i Mađarskoj. Soroš je odbacio optužbe.

Delegacija zakonodavaca iz EU posetila je Slovačku u okviru misije prikupljanja činjenica.

Evropska unija izrazila je zabrinutost zbog trenutnog stanja u kom se nalazi sloboda štampe. Učesnici kampanje kažu da ograničenja i opasnosti rastu.

“Talas autoritarnih vlada koji je krenuo iz Turske i Rusije, seda se širi kroz Slovačku i Češku gde možemo videti predsednika kako javno maše lažnim Kalašnjikovim i poručuje “ovo je za novinare”, zatim Bugarska, a naravno i zemlje bivše Jugoslavije. U svim ovim državama, nasilje, nedostatak zaštite i neprijateljski stav državnih vlasti su svakodnevne teme.”, izjavio je zamenik predsednika Evropske novinarske asocijacije Vilijam Horsli.

U oktobru prošle godine malteška novinarka Dafni Karuana Galicija ubijena je u eksploziji automobila bombe. Ona se takođe bavila slučajem korupcije, a protiv nje podignuto je nekoliko optužnica, uključujući i tužbu premijera. Tri osobe optužene su za ubistvo.

“Zakon je postao neprijateljski, uz političku klimu u kojoj grupe oligarha kontrolišu medije, kontrolišu poruku i sprovode je. I iznad svega, mislim da podrivaju ideju zakonske zaštite i nezavisnost sudstva. Tako, kada novinari budu napadnuti ili ubijeni, imate takoreći potpunu nekažnjivost.”, objašnjava Horsli.

Grupa za zaštitu prava novinara “Reporteri bez granica” upozorila je da su u određenim delovima Evrope, sloboda medija i demokratija ugroženi.

XS
SM
MD
LG