Linkovi

Demokrate napustile Teksas da bi sprečile usvajanje zakona o biračkim pravima


Podrška demokratama iz Teksasa na aerodromu u Vašingtonu
Podrška demokratama iz Teksasa na aerodromu u Vašingtonu

Demokratski članovi državne skupštine Teksasa odleteli su u Vašington i poručili da su spremni da tamo ostanu tri nedelje, kako bi sprečili održavanje specijalne sednice parlamenta na kojoj je trebalo da se usvoje zakoni o biračkim pravima koje predlažu republikanci. Demokrate smatraju da predlozi zakona ugrožavaju biračko pravo određenih grupa.

Više od 50 demokratskih članova skupštine Teksasa napustilo je tu državu nekoliko dana pred planiranu sednicu donjeg doma parlamenta, na kojoj se očekivalo usvajanje izbornih zakona. Guverner Teksasa, republikanac Greg Abot, poručio je da će sazivati posebnu sednicu parlamenta i u narednih godinu dana ako bude trebalo, a najavio je i mogućnost hapšenja demokrata kada se vrate kući.

"Odlučni smo u nameri da ovaj zakon ne prođe", kaže demokrata Kris Tarner.

Odlaskom su demokrate uskratile kvorum u parlamentu potreban za usvajanje zakona, kojim su predviđena nova ograničenja za glasanje poput zatvaranja mesta koja su 24 sata otvorena za glasanje, ukidanje pojedinih lokacija za predaju glasačkih listića, a podstiče se pristustvo partijskih posmatrača izbora.

"Ovo je ključno pitanje za našu demokratiju. Napustili smo poslove, porodice, domove, jer nema ničeg važnijeg od biračkog prava u Americi", smatra demokrata Trej Martinez Fišer.

Tarner je rekao da su poslanici iz Teksasa pozvali Kongres da usvoji demokratski predlog zakona o biračkim pravima na federalnom nivou, pre letnje pauze.​

Potpredsednica SAD Kamala Haris čestitala je demokratama na "hrabrosti i posvećenosti".

Ovo je prvi put od 2003. da su demokrate otišle iz države kako bi uskratile kvorum. Predsedavajući donjeg doma teksaškog parlamenta republikanac Dejd Felan obećao je da će uprkos tome obezbediti kvorum, ali nije rekao kako. Kada su 2003. demokrate napustile državu, policija je poslata da ih vrati.

XS
SM
MD
LG