Linkovi

Demokrate u Kongresu predlažu nove finansijske propise


Novi propisi, koje je ove nedelje predložio demokratski snator Kristofer Dod, mogli bi da dovedu do krupnih promena u poslovanju finansijskih institucija. Dod, inače predsednik senatskog Odbora za bankarstvo, kaže da bi ti propisi proširili kontrolu Uprave federalnih rezervi nad bankarskim kućama i doveli do osnivanja nove agencije za zaštitu ulagača. Ali neki predviđaju da će borba za njihovo usvajanje biti teška.

Demokrate su pokrenule, kako kažu, "nejobimnije finansijske reforme od Velike depresije." Predlagač zakona, senator Kristofer Dod, kaže da su bankarska kriza i državno spasavanje propalih banaka pokazali da su sadašnji propisi neadekvatni.

"Do situacije u kojoj smo se našli došlo je ili zato što nismo imali propise ili zbog loše kontrole sprovođenja tih propisa," rekao je senator Dod.

Dod kaže da najveća šteta naneta srednjem sloju stanovništva.

"Najveća šteta naneta je milionima nedužnih američkih porodica. Izgubljeno je 8,4 miliona radnih mesta, a nezaposlenost je još dvocifrena," rekao je on.

Da bi se izbegla slična kriza Dod predlaže proširenje ovlašćenja Uprave federalnih rezervi kako bi mogla da ograničava rizične poslove i da rasparčava banke pre nego što postanu suviše velike da bi smele da propadnu, dok bi nova agencija odobravala i kontrolisala finansijske proizvode. Ali neki, kao profesor bostonskog Pravnog fakulteta Kornelijus Herli, sumnjaju da će to zaživeti.

"Na kraju, investicione banke i finansijski stručnjaci ipak će moći da stvaraju proizvode koje niko ne razume," rekao je Herli.

Bankarski lobisti tvrde da bi novi zakon štetio porodicama i preduzećima jer bi primoravao banke da pooštravaju kreditne uslove. Ali stručnjak Brukingsovog instituta, Dag Eliot, kaže da bi bezbednost novca bila veća.

"Čišćenje posle krize bilo je toliko skupo da nam treba veća bezbednost, čak ako kamate budu nešto više," kaže Eliot.

Član republikanskog pregovaračkog tima, senator Bob Korker, kaže da predstoji oštra borba oko tog plana u Senatu. Republikanci strahuju da bi nova agencija imala previše ovlašćenja za zabranu finansijskih proizvoda.

Predsednik Obama je u ponedeljak obećao da će pomoći senatoru Dodu da savlada sve pokušaje ublažavanja novog zakona, koji bi trebalo da bude usvojen tokom ove godine.

XS
SM
MD
LG