Linkovi

Demohrišćani Angele Merkel slave pobedu na izborima


Stranka nemačke kancelarke Angele Merkel, desno od centra, je juče osvojila pobedu na državnim izborima sa deset odsto prednosti što umanjuje nade stranaka levo od centra da će je pobediti na nacionalnim izborima u septembru.

Demohrišćani Angele Merkel su lako potukli socijaldemokrate u državi Sarland mada se tešnja trka tek očekuje pošto su socijaldemokrate dobile veću podršku u javnosti nominacijom Martina Šulca, bivšeg predsednika Evropskog parlamenta.

“Angela Merkel i ja smo se borile rame uz rame. Pokazale smo da smo predane regionalnoj politici i budućnosti. Stanovnici Sarlanda su glasali da to podrže i pokazali da ne žele da flertuju sa levim krilom. To je od značaja za celu Nemačku", izjavila je Anegret Kram Karenbauer, premijerka države Sarland.

Socijaldemokratska stranka je bila suočena sa prvim izbornim testom od kako je u januaru nominovala Šulca kao protivkandidata Angeli Merkel, koja će, prema očekivanjima, da se kandiduje za četvrti mandat kancelara na nacionalnim izborima u septembru.

“Činjenica da nismo postigli cilj večeras ne znači da nećemo postići naš cilj, a to je da donesemo promenu u vladi i saveznoj republici. Večeras nam je poslata jasna poruka da je ovo trka na duge staze, a ne sprint”, navodi Martin Šulc, lider socijaldemokrata.

Anti-imigraciona i desničarski populistička Alternativa za Nemačku osvojila je šest odsto glasova što znači da sada ima predstavnike u 11 od 16 skupština saveznih država.

XS
SM
MD
LG