Linkovi

Demografska slika Srbije - "izvozimo ljude, ostaju samo stari"


Arhiva, ilustracija
Arhiva, ilustracija

Predsednik SANU Vladimir Kostić upozorio je danas da je udeo visokoobrazovanih ljudi koji odlaze iz zemlje 11 puta veći nego sedamdesetih godina, a da je prosečna starost stanovništva u Srbiji skoro 43 godine.

Zbog činjenice da "Srbija izvozi sopstvenu budućnost", kako kaže Kostić u okviru SANU formiran je Odbor za naučnu i umetnisčku dijasporu. Kostić dodaje da se ne gaje iluzije da će se vratiti oni koji su započeli karijere u inostranstvu, ali je cilj da se uspostave jače veze sa njima. Godišnje Srbiju napusti 15. 000 stanovnika.

Kostić je na skupu, "Ka boljoj demografskoj budućnosti Srbije" održanoj u SANU, rekao da je demografski problem u Srbiji "problem svih problema i da svi drugi problemi proističu iz njega".

"Od početka milenijuma mi smo izgubili više od pola miliona ljudi. Pritom migracioni aspekt nije toliko dominantan,” izjavio je Kostić.

Od 1930. godine u Srbiji se rađa manje dece od onog broja koji je potreban za prostu reprodukciju, dok visokoobrazovane žene danas rađaju u proseku 1,37 dece, a za najprostiju reprodukciju je potrebno 2,1 dete.

"Materinstvo je odloženo, ali za to ne treba optuživati žene, već su za to krivi mnogi društveni, socijalni, političko- istorijski faktori,” pojasnio je Kostić.

“Ukoliko se naprave najbolje mere za rešavanje demografskog pitanja prvi efekti se mogu očekivati za deceniju, dve. Međutim, ako sada ne radimo ništa, onda ćemo za nekoliko godina da se čudimo šta nas je snašlo, što nema mladih, što nema ko da plaća penzije", navodi predsednik SANU-u.

Naša zemlja je na šestom mestu u Evropi po starosti stanovništva, rekla je danas ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović.

Zbog negativnog prirodnog priraštaja, ali i migracija, Srbija godišnje izgubi grad veličine oko 36.000 stanovnika, rečeno je na konferenciji u SANU".

Ðukić Dejanović je ukazala da godišnje u Srbiji mesto prebivališta promeni 130.000 stanovnika, da se češće sele žene i to starosti oko 33 godine.

Čak 18,7 odsto stanovništva danas starije je od 65 godina, prosečna starost je 42,7 godina te je Srbija zauzela šesto mesto u Evropi po starosti stanovništva.

Vlada Srbije formirala je ministarstvo koje će se baviti tom problematikom i Savet za populacionu politiku na čijem čelu je premijer Aleksandar Vučić.

Ðukić Dejanović je podsetila da je 2008. godine urađena Strategija podsticaja rađanja, da će ona u ovoj godini biti revidirana, te da će osim postojećih rešenja baviti se još migracijama i aktivnim starenjem.

U sklopu aktivnih mera za povećanje rađanja, ministarka je podsetila da je RFZO potpisao ugovor sa pet državnih i 11 privatnih klinika za vantelesnu oplodnju, gde će moći da se obavi do 4.300 procesa.

U ovoj godini počeće realizacija četiri pilot projekta podsticanja rađanja, sve u skladu sa potrebama mladih parava u različitim delovima Srbije, kako bi se nepovoljna demografska slika promenila.

Primećeno je da majke u Beogradu dosta vremena izgube dok dete odvedu u vrtić ili školu, pa će se raditi na tome da dete predaju asistentima na pragu kuće koji će ih voditi i vraćati iz vrtića organizovanim prevozom, pojašnjava Ðukić Dejanović.

Drugi model je jug Srbije gde će se podsticati proizvodnja i pokušati da ekonomski ojačaju porodicu, kako bi se odlučila na rađanje. Posebne mere predviđene su za Vojvodinu i centralnu Srbiju.

"Revidiranje strategije, četiri pilot projekta, biće realizovani u ovoj godini, kao i anketiranje oko 5.000 zaposlenih, koji će će sugerisati koji su to modeli kako da se uskladi roditeljstvo i posao", rekla je ministarka i dodala da poslodavce treba podsetiti na zakonske mogućnosti kliznog radnog vremena, rada od kuće...

Kada se sprovedu sve planirane aktivnosti, naredne godine biće godina davanja predloga za izmenu zakonske regulative, navela je ministarka.

XS
SM
MD
LG