Linkovi

Ko je pisao šale za predsednika Obamu?


Dejvid Lit
Dejvid Lit

Ko je čovek koji stoji iza duhovitih komentara predsednika Baraka Obame? I šta treba da studirate da biste postali pisac šala glavnog stanovnika Bele kuće?

Upoznajte Dejvida Lita, koji je do nedavno pisao govore za predsednika i poslužio kao inspiracija za njegog “prevodioca gneva – Lutera”

"Proveo sam četiri-pet godina u Beloj kući pišući brojne govore a pisao sam i šale koje je predsednik pričao na nekoliko večera za dopisnike”

Večera za dopisnike iz Bele kuće je tradicionalni dogadjaj kada se glamurozne holivudske zvezde mešaju sa poznatim novinarima a svoj talenat za komediju ispoljava čovek sa najozbiljnijim poslom u SAD. Nekoliko godina, Lit je bio glavni pisac šala koje je Obama zbijao na večeri za novinare.

"Predsednik priča šale ali je on predsednik dan pre nego što ispriča te šale i predsednik dan kasnije. Zato morate da vodite računa da govori o temama kojima bi se i inače pozabavio u nekoj formi, a možda i u ozbiljnijem govoru i to je najčešće ideja kojom se rukovodimo kad pišemo šale.”

Predsednik tradicionalno zbija šale na račun američke političke i poslovne elite.

"Niko nije srećniji, niko nije spremniji da se pitanje moje krštenice stavi na stranu od Donalda. Tako konačno može da se posveti stvarima koje su zaista važne, na primer – da li smo lažirali sletanje na Mesec? I šta se zaista dogodilo u Rozvelu?”

"Predsednik Obama je slučajno zaista duhovit čovek. Ima dobar smisao za humor, to se vidi, i zna kako da ga iskoristi dok govori u javnosti”, navodi Lit.

Obama je tu sposobnost prikazao vrlo rano tokom svog prvog mandata.

“Moram da priznam – baš nisam želeo da dodjem ovde večeras. Ali znao sam da moram. To je još jedan problem koji sam nasledio od Džordža Buša.”

Kako su prolazile godine, njegove šale su se razvijalie i menjale kao i sam predsednik, koji nikada nije oklevao da prizna te promene.

"A ovo je slika od pre dve nedelje. Ovih dana kada se pogledam u ogledalo moram da priznam da više nisam onaj snažni, mladi musliman-socijalista kao nekada.”

"Jedna od poenti tih večera je da je to prilika za predsednika da podseti druge da ima smisao za humor, da sebe ne doživljava previše ozbiljno iako ozbiljno pristupa svom poslu.”

Glas Amerike: "Gde ste studirali da biste postali pisac šala za predsednika?”

"Studirao sam istoriju na koledžu, tako da nisam baš studirao pisanje šala. U srednjoj školi sam se bavio komedijom improvizacije i stend-ap komedijom. Odrastao sam u Njujorku. Učestvovao sam u nastupima komičara-amatera. Najvažnija stvar koju ćete primetiti kod uspešnih pisaca govora je da su vrlo radoznali, vole puno da čitaju i zaintersovani su da povežu tačkice na neočekivani način”

Lit danas predvodi vašingtonski biro humorističkog video portala Funny or Die, koji su osnovali holivudski glumci i producenti.

XS
SM
MD
LG