Linkovi

Ko je novi britanski šef diplomatije i šta su mu prioriteti?


Novoizabrani britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lemi ispred Dauning strita (Foto: REUTERS/Phil Noble)
Novoizabrani britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lemi ispred Dauning strita (Foto: REUTERS/Phil Noble)

Dejvid Lemi iz Laburističke stranke postavljen je za novog britanskog ministra spoljnih poslova. Obećao je da će resetovati odnose sa Evropskom unijom i zalagati se za primirje u Gazi, dok istovremeno pokušava da izgradi veze sa Republikanskom strankom Donalda Trampa.

Laburisti su osvojili ubjedljivu pobjedu na izborima u četvrtak i okončali 14-godišnju vladavinu konzervativaca, najavljujući promjene u Velikoj Britaniji.

Iako je predizborni program laburista bio usredsređen na unutrašnja pitanja, Lemija čeka dug spisak spoljnopolitičkih.

Laburisti su poručili da će se prvo posvetiti dugoročnom miru i bezbjednosti na Bliskom istoku. Obećali su da će priznati palestinsku državu kao doprinos obnovljenom mirovnom procesu čiji bi rezultat bio rešenje koje predviđa postojanje dvije države.

Lemi (51) je prije izbora putovao u više zemalja, naročito u Sjedinjene Države gdje je radio na tome da izgradi veze sa republikancima, nakon što je jednom u časopisu Tajm napisao da Tramp "mrzi žene i da je neonacistički sociopata".

Sastao se sa mogućim republikanskim kandidatima za pozicije u Tramovom kabinetu, ako pobijedi na izborima, među kojima je i Majk Pompeo - državni sekretar za vrijeme prve Trampove administracije.

Lemi ima snažne veze sa vodećim demokratama i blizak je prijatelj bivšeg predsjednika Baraka Obame. Obojica su pohađali Harvard.

U petak je telefonom razgovaro sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, koji mu je čestitao na imenovanju za šefa diplomatije, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Blinken i Lemi su, kako se navodi u saopštenju, naglasili značaj odnosa dvije zemlje u rešavanju "najhitnijih globalnih izazova, uključujući hitno i trajno primirje u Gazi i podršku Ukrajini protiv brutalne ruske agresije".

U govoru tokom posjete Americi u maju, Lemi je rekao da ću laburisti uvijek sarađivati sa SAD "bez obzira na vrijeme i pobjednika (izbora)" i da će pokušati da nađe "pitanja od zajedničkog interesa" sa Trampom.

"Ne vjerujem da on smatra da bi SAD trebalo da napuste Evropu. Želi da Evropljani urade više da osiguraju da Evropa bude bolje odbranjena. Da li su njegove izjave na položaju predsjednika bile šokantne? Jesu? Da li bi mi to rekli? Ne bismo. Međutim, američko ulaganje u evropsku odbranu je u stvari poraslo za vrijeme predsjednika Trampa, kao i odbrambeni budžeti šire alijanse", rekao je tada Lemi.

Lemi je sin imigranata iz Gvajane. Zastupa biračko tijelo iz užeg dijela Londona i političku karijeru je posvetio zalaganju za socijalnu i rasnu pravdu.

Na referendumu 2016. godine, podržao je ostanak Britanije u Evropskoj uniji. Laburtisti obećavaju da će Britanija ostati van EU, ali žele da resetuju i prodube odnose sa Briselom, uključujući i kroz novi bezbjednosni sporazum Velike Britanije i EU.

Lemi je za Marin Le Pen, vodeću figuru u ekstremno desničarskoj francuskoj stranci Nacionalno okupljanje, ranije govorio da je ksenofobična i zlonamjerna. Prema anketama, njena stranka je na putu da osvoji najviše mjesta u francuskom parlamentu, ali bez apsolutne većine.

"Francuska je jedan od najbližih saveznika Britanije i sarađivaćemo sa svima koji budu izabrani. To je demokratija i na Francuzima je da odluče ko će imati vlast. Vidjećemo šta će se dogoditi u drugom krugu izbora 7. jula", rekao je Lemi novinarima ranije ove nedelje.

XS
SM
MD
LG