Linkovi

Učenje kroz igru u Dečijoj naučnoj laboratoriji


Centar naučne laboratorije za decu, u Herndonu u saveznoj državi Virdžiniji, je mesto gde deca mogu da eksperimentišu, projektuju, dizajniraju i grade.

Novinarka Glasa Amerike Faiza Elmasri posetila je ovaj centar namenjen deci od 2 do 12 godina u kome mogu istražuju i otkrivaju elemente nauke, tehnologije, inžinjeringa i matematike.

Krenućemo od laboratorije …. u kojoj eksperimentišu Houp, njen brat I majka.

“Radili smo puno zanimljivih stvari, zanimljivih eksperimenata kao na primer ovaj sa magnetnim lepkom”, priča Houp.

Laboratorija za decu je deo muzeja.

“Vodili smo ih u puno različitih muzeja gde su mogli samo da gledaju, ali ovde stvari mogu da diraju”, kaže njihova mama Edna Hjuz.

Ono po čemu se dečija naučna laboratorija razlikuje od ostalih muzeja je da zajedno sa decom, mogu da eksperimentišu i roditelji.

“Porodično učenje je jako korisno. I kada kao dete učite nešto zajedno sa nekim članom porodice, to mogu biti najdragocenija iskustva za učenje”, ističe Nina Spivi, direktorka Centra dečije naučne laboratorije.

A u ovom muzeju se mogu steći mnoga iskustva. Zona Otkrića je namenjena deci od pet godina i mlađoj. Starija deca vole inspirativni deo. Okupljeni oko staklene,vazdušne turbine deca uče kako se strujanjem vazduha stvara aerodinamička sila koju avio inženjeri pokušavaju da poboljšaju.

Ovde u Tinker radionici deca smišljaju i stvaraju svoje kreacije. Bez obzira u koji se deo dečije naučne laboratorije ode, uvek će se naći neko da pomogne.

“Uglavnom odgovaramo na pitanja dece ili im pomažemo kad negde zapne”, kaže instruktorka Samanta Stivenson.

“Lep je osećaj da kao roditelj znate da je tu još neko ko može da pomogne i ohrabri decu, da pre nego što odustanu i pređu na neki drugi eksperiment, pokušaju da reše problem na neki drugi način”, navodni Edna Hjuz.

Od kako je pre dva meseca otvoren, Centar dečije naučne laboratorije posetilo je više od 10 hiljada mališana i roditelja. Tajna popularnosti dečije naučne laboratorije je jednostavna… učenje kroz igru je neuporedivo interesantnije.

XS
SM
MD
LG