Linkovi

Dečaku u Kini ugradjen veštački 3D pršljen


Kineski dečak koji pati od teške bolesti kostiju postao je prvi pacijent kod kojeg je deo kičme napravljen pomoću trodimenzionalnog printera. Lekari kažu da će on uskoro povratiti normalnu pokretljivost.

Juingov sarkom je maligni tumor koštane srži koji obično napada decu i adolescente, uzrokujući ozbiljne bolove. On može da izazove deformisanost pa čak i smrt.

Drugi kičmeni pršljen kod dvanaestogodišnjeg Ćina bio je toliko oštećen zbog raka da su lekari morali da ga uklone. Ali umesto da su ga zamenili običnom titanijumskom cevi, hirurzi su napravili kompjuterski snimak tog dela i upotrebili specijalni softver kako bi odštampali savršenu kopiju na 3 De štampaču.

Umesto plastike, ovaj printer koristi biokompatibilni titanijumski puder koji ne izaziva odbacivanje. Direktor odeljenja ortopedije na Pekinškom univerzitetu, koji je predvodio hiruruški tim, doktor Liu Žongđun, kaže da 3 De štampanje ima ogromnu prednost u odnosu na veštačke implantate.

“Možemo da koristimo ikonografske testove, kao što je ket sken, pretvarajući podatke sa ket skena u 3 de podatke u cilju da proizvedemo unutrašnje pričvršćenje sa potpuno identičnom strukturom kao što je struktura pacijentovih kostiju.”

Veštački pršljen ima strukturu košnice što omogućava novom koštanom tkivu da uraste i nisu potrebni hirurški ekseri za spajanje. Ćinova majka, Šu Minglin kaže da je u početku bila zabrinuta zbog procedure.

“U početku bila sam malo zabrinuta. Ali na kraju, uzela sam u obzir da je 3 De tehnologija već upotrebljena u svetu medicine i da oni znaju šta rade.”

Mesec dana posle operacije, Ćin je u stanju da hoda noseći protezu. Lekari kažu da je njegov progres dobar i da će se uskoro oporaviti, iako će biti podvrgnut dodatnoj hemoterapiji kako bi se uklonile sve zaostale ćelije raka.

XS
SM
MD
LG