Linkovi

Dva mitinga u Vašingtonu na godišnjicu govora MLK


Desetine hiljada Amerikanaca okupile su se na dva odvojena mitinga u prestonici Vašingtonu - na kojima su učesnici izrazili različite vizije budućnosti SAD.

Brojne pristalice poznatog republikanskog TV i radio voditelja Glena Beka okupile su se duž Nacionalnog travnjaka, mašući američkim zastavama i uzvikujući parole, a Bek im poručio da je zemlja predugo "lutala u mraku" i da na današnji dan "ponovo počinje da se okreće Bogu".

Bivša kandidatkinja za potpredsednika Sjedinjenih Država, Sara Pejlin, koju podržava politički pokret "Čajanka", rekla je okupljenima da je Ameriku uvek vodila uzvišena ruka i pozvala Amerikance da odbace pokušaje nekih (nije rekla talčno na koga misli) da iz korena promene državu.

Miting "Za obnovu časti" izazvao kontroverzu, jer se govori sa stepenica Linkolnovog memorijala, gde je borac za građanska prava Martin Luter King mlađi održao svoj čuveni govor na današnji dan pre 47 godina.

Uprkos tome, što je Bek tokom govora odao počast ubijenom dr Kingu, današnji lideri pokreta za građanska prava, koji su u znak prečasnog Kinga organizovali skup u drugom delu američke prestonice, kritikovali su Beka i njegov miting nazivajući to pokušajem da se osramoti nasleđe Martina Lutera Kinga mlađeg.

Jedan od organizatora tog skupa, sveštenik Al Šarpton pozvao je hiljade okupljenih u jednoj lokalnoj vašingtonskoj srednjoj školi da nastave Kingovu borbu za socijalnu pravdu i rasnu jednakost.

Učesnici tog mitinga, krenuli su potom u šestnju do mesta na kome se u sklopu Nacionlnog travnjaka, gradi memorijal nekadašnjeg lidera pokreta za građanska prava.

Bilo je manjih verbalnih konfrontacija između učesnika Bekovog skupa i drugih demonstranata.

XS
SM
MD
LG