Linkovi

"Dan bez imigranata" u zemlji punoj imigranata


Stotine demonstranata marširale su po velikoj hladnoći u četvrtak u Vašingtonu obeležavajući Dan bez imigranata - nacionalni pokret koji je naveo neke biznise da zatvore svoja vrata u znak solidarnosti sa radnicima imigrantima.

Demonstracije su usledile posle niza izvršnih uredbi i operacija sprovođenja imigracionih zakona širom zemlje, pod novom Trampovom administracijom koja je u imigrantskoj populaciji - onima sa odgovarajućim dokumentima, onima bez i onima u međufazi - izazvala strepnju u pogledu njihove budućnosti u SAD.

Trampova administracija ističe da je sprovođenje imigracionih zakona od "ključnog značaja za nacionalnu i javnu bezbednost SAD."

Među demonstrantima je bio i Markos. 34-godišnji radnik u jednom restoranu nosio je zastave dovoljno velike da može da ih obavije oko svog 12-godišnjeg sina, koji je marširao pored njega rutom od skoro 5 kilometara. Markos je priašio plavo-belu zastavu svoje rodne Gvatemale uz zastavu SAD, u kojima živi proteklih 12 godina, i tako napravio jednu zastavu od dve.

Hundreds of protesters marched in the hand-clenching cold Thursday in Washington to mark the Day Without Immigrants. (V. Macchi/VOA)
Hundreds of protesters marched in the hand-clenching cold Thursday in Washington to mark the Day Without Immigrants. (V. Macchi/VOA)


Kuvar koji u SAD živi bez papira preuzeo je rizik koji neke od njegovih kolega nisu. Za razliku od nekih poznatih vlasnika restorana u prestonici koji su zatvorili svoje biznise na jedan dan da bi njihovi radnici mogli da učestvuju u štrajku i pokažu koliko su strani radnici važni za ameirčku ekonomiju, menadžeri restorana u kojem Markos radi - nisu podržali protest.

"Drugi radnici su želeli da dođu, rečeno im je da će biti otpušteni ako ne dođu na posao", kaže Markos. "Drago mi je što sam došao ovde da pokažem podršku. Ako me otpuste, pronaći ću drugi posao." On smatra da je iskazivanje podrške pravima imigranata bilo vredno tog rizika i došao na protestni marš zajedno sa ženom i sinom.

Pretežno latinoamerička grupa demonstranata prošetala se tradicionalno latinoameričkim kvartom Maunt Plezent, južno od sedišta gradske vlade, skandirajući slogane "Ujedinjeni narod se ne može deliti" na engleskom i španskom jeziku.

A largely Latino crowd walked from Washington's historically Latin American neighborhood of Mount Pleasant south to the headquarters of the city's government. (V. Macchi/VOA)
A largely Latino crowd walked from Washington's historically Latin American neighborhood of Mount Pleasant south to the headquarters of the city's government. (V. Macchi/VOA)Vašington, sa procenjenih 14 odsto imigranata u svojoj populaciji, ima nešto veću koncentraciju imigranata od zemlje u celini.

Endi Šalal, biznismen rođen u Iraku, je među tim doseljenicima. On je jedan od desetina vladnika lokalnih restorana koji je podržao svoje radnike zatvarajući šest lokacija svog lokalnog lanca - Busboys and Poets.

"Moramo da prestanemo da posmatramo imigrante kao samo pione u većoj političkoj igri. Moramo da ih gledamo kao ljudska bića", kaže Šalal.

Širom zemlje, kompanije su zatvorene a pro-imigrantski demonstranti izašli su na ulice da bi izrazili protivljenje nizu vladinih odluka čija su meta stanovnici rođeni u stranim zemljama.

Međutim, ne slažu se svi imigranti da je Dan bez imigranata pokazao koliko su važni strani radnici.

Around the country, businesses closed and pro-immigrant protesters took to the streets to challenge a series of decisions by the government that targeted foreign-born residents. (V. Macchi/VOA)
Around the country, businesses closed and pro-immigrant protesters took to the streets to challenge a series of decisions by the government that targeted foreign-born residents. (V. Macchi/VOA)Ester Šadare, 35-godišnjka lekarka iz nigerijsko-ameirčke porodice koja živi u Merilendu, kaže da nije čula za protest ali da ima drugačije mišljenje o tome kako dokazati isti argument da su imigranti integralni deo ove zemlje.

"S obzirom na svoj posao, više bih naudila običnim ljudima nego vladi ako se ne bih pojavila na poslu", objašnjava doktor Šadare. Umesto toga, činjenica da se ona pojavljuje na poslu svakog dana da bi brinula o drugima na najbolji način pokazuje koliko je važna za SAD. Time se šalje poruka - "Tu sam, lečim te, postavljam ti dijagnozu. Potrebna sam ti."

Jedan dan zatvaranja košta vlasnike malih biznisa desetine hiljada dolara zarade. Neki kažu da su spremni da izgube taj profit kako bi ukazali na značaj imigranata u Americi.

XS
SM
MD
LG