Linkovi

Davutoglu: Imamo pravo da se branimo


Turski premijer Ahmet Davutoglu na konferenciji za medije u sedištu NATO-a u Briselu.
Turski premijer Ahmet Davutoglu na konferenciji za medije u sedištu NATO-a u Briselu.

Drugog dana posjete Briselu, turski premijer Ahmet Davutoglu se u NATO sjedištu susreo sa generalnim sekretarom Alijanse, Jensom Stoltenbergom gdje je, očekivano, nedavni incident sa obaranjem ruskog vojnog aviona zauzeo posebno mjesto.

U sjedištu NATO gostu iz Ankare je ponovljeno - Turska ima punu podršku NATO savenica u očuvanju svojih granica koje su i južne granice Saveza.

"Sve saveznice u punoj mjeri podržavaju pravo Turske da brani svoj teritorijalni integritet i svoj vazdušni prostor. Pozdravljam napore Turske da uspostavi kontakte sa Moskvom kako bi se situacija smirila. Sada je važno da se smire tenzije. Pozivam Rusiju da u Siriji igra konstruktivnu ulogu, tako sto će na meti imati Islamsku državu, našeg zajedničkog neprijatelja. Sada je hitnije nego ikada da se nadje političko rješenje za Sriju, a taj proces ima punu NATO podršku", poručio je generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg.

On najavljuje da će se sutrai narednog dana, tokom ministarskog skupa Alijanse, razgovarati o uspostavi mehanizma koji bi pomogao da se slični incidenti više ne ponavljaju. Vojni savez namjerava da ojača svoje službe planiranja i predvidjanja kriznih situacija, kao i transparentnost i koordinaciju akcija.

Sa svoje strane, turski premijer je danas ukazao da je ruska strana tri puta i ranije informisana o mjerama turske armije, pravilima stupanja u akciju i da je ruska komanda morala znati šta će uslijediti ako njeni ili bilo čiji drugi avioni nenajavljeni udju u turski vazdušni prostor. On žali što se taj incident uopšte dogodio ali naglašava obavezu odbrane granice sa Sirijom što je od turskog nacionalnog interesa. Nakon rušenja ruskog aviona, Ankara želi da se strasti smire i izbjegnu nive tenzije...

"Spremni smo za razgovore na svim nivoima, kako bi smo spriječili nove slične slučajeve. Ali rijec je o našoj granici i imamo pravo da se branimo. Turska želi dobre odnose sa Rusijom kao i sa svakom drugom zemljom koja se bori protiv Islamske države. Ali bombardovanje koje je prethodilo ovom incidentu nije bilo protiv Islamske države, tamo nema niti jedne njihove pozicije. I našim ruskim prijateljima govorimo da bombardovanje civila u tom području stvara nove talase izbjeglica, koje ne idu u Rusiju ili neku drugu zemlju, već dolaze u Tursku”, naveo je turski premijer Ahmet Davutoglu.

Turski premijer upozorava da uz sadašnje postojanje dvije koalicije koje se bore protiv Islamske države, biće teško da se slični incidenti preduprijede. Uz to, ako je riječ o borbi protiv tenrorista, onda to ona treba i da bude, a ne ,kao što je sada slučaj, bombardovanje umjerene opozicije režimu u Damasku. Komentarišući ruske ekonomske sankcije protiv Turske, gost iz Ankare je ukazao da one dolaze sa iste adrese koja je kritikovala slične mjere EU protiv sebe same, insistirajući da ekonomija nema ništa sa politikom. Sasvim sigurno, o ovome će biti još dosta riječi na ministarskom skupu koji počinje sutra u NATO sjedištu u Briselu.

XS
SM
MD
LG