Linkovi

Davutoglu: Licemerje medjunarodne zajednice


Turski premijer Ahmet Davutoglu na donatorskoj konferenciji za Siriju održanoj u Londonu 4. februara
Turski premijer Ahmet Davutoglu na donatorskoj konferenciji za Siriju održanoj u Londonu 4. februara

Turski premijer kritikovao je Savet bezbednosti UN i medjunarodnu zajednicu zato što nisu sprečili ruske intenzivne vazdušne udare na Alepo i druge delove Sirije.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održao je danas sastanak iza zatvorenih vrata o humanitarnoj situaciji u Siriji, gde vladine snage uz pomoć ruskih vazdušnih napada sprovode ofanzivu protiv pobunjenika u Alepu.

U međuvremenu, u Hagu, premijer Turske Ahmet Davutoglu kritikovao je Savet bezbednosti i međunardonu zajednicu zato što nisu zaustavili intenzivne ruske vazdušne napade na Alepo i druge delove severne Sirije, dok od Turske zahtevaju da mora da otvori svoje granice desetinama hiljada izbeglica.

Davutoglu je posle sastanka sa svojim holandskim kolegom, poručio da je "licemerje" pritiskati Tursku da prihvati izbeglice, dok se - kako se izrazio - "niko ne usuđuje da Rusima kaže da moraju da prestanu da bombarduju oblasti u kojima žive civili". Davutoglu je takođe optužio snage sirijske vlade i njihove ruske saveznike da namerno sprovode politiku “etničkog čišćenja" unutar i oko Alepa - s ciljem da oteraju sve koji se protive vladi predsednika Bašara al-Asada.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji saopštila je da je najmanje 500 ljudi ubijeno od početka sirijsko-ruske ofanzive, uključujući i 100 civila.

XS
SM
MD
LG