Linkovi

Server: UN će potvrditi odluku MSP


Server: UN će potvrditi odluku MSP
Server: UN će potvrditi odluku MSP

Potpredsednik američkog instituta za mir i šef radne grupe za Balkan u toj instituciji Danijel Server smatra da će posle odluke Međunarodnog suda pravde o legalnosti statusa Kosova, u centru pažnji biti Ujedinjene nacije.

"Međunarodni sud pravde je suprotno očekivanjima Beograda, potvrdio zakonitost načina na koji su Priština i međunarodna zajednica rešili to teško pitanje", izjavio je Server, dodajući da sledeći korak preduzimaju Ujedinjene nacije:

"Očekuje se da će svetska organizacija potvrditi odluku suda i verovatno pozvati na održavanje razgovora o praktičnim stvarima između Prištine i Beograda. Neke od zemalja koje su oklevale da priznaju Kosovo pre odluke suda, verovatno da će to učiniti u narednom periodu. Do kraja godine broj država koje priznaju Kosovo mogao bi da bude veći od sto".

On kaže da bez obzira što jer reč o savetodavnoj odluci, Beograd očigledno mora da je poštuje. Prema njegovim rečima "u odluci se ne govori o tome da Srbija mora da prizna Kosovo, ali vreme je da se Beograd pomiri sa realnošću i reši preostala pitanja sa Prištinom, i prizna Kosovo kao suverenu državu čiji teritorijalni integritet ne može da se dovodi u pitanje". Način na koji je tekao proces je izuzetno povoljan za Srbiju, smatra Server:

"Pre svega, pretres u sudu je ukinuo nesretnu ulogu koju Kosovo ima u političkom životu Srbije, kao faktor koji neprekidno podstiče nacionalizam, a slabi poziciju onih koji se zalažu za brzo učlanjenje u Evropsku uniju. Drugo, tokom proteklih meseci je postalo jasno da većina građana Srbije više brine o tome da li imaju posao, i o celokupnom stanju privrede, nego o Kosovu. I treće, sve veće učešće kosovskih Srba u političkim procesima na Kosovu pokazuje da njihov interes, bar delimično leži u Prištini".

U narednom periodu Priština i Beograd bi trebalo da pristupe rešavanju mnogobrojnih spornih pitanja, kako bi mogli da uspostave dobrosusedske odnose, što je jedan od uslova za pridruživanje evropskom bloku, ističe Server:

"Nadam se da će razgovarati o pitanju nestalih osoba, vlasništvu, penzijama, trgovini, energiji, vodi i pitanjima zaštite prirodne sredine. Priština neće pristati da razgovara o političkom statusu niti granicama, što se ne pominje ni u odluci Međunarodnog suda pravde o Kosovu",
zaključuje Danijel Server, šef radne grupe za Balkan u vašingtonskom Institutu za mir.

XS
SM
MD
LG