Linkovi

Analitičari o stavu MSP: Dobra vest za Kosovo


Dvojica vašingtonskih analitičara, Stiven Majer sa Univerziteta Nacionalne odbrane i Pol Vilijams sa Američkog univerziteta, smatraju da je današnje savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu veoma povoljno za Kosovo, i prilično negativno za Srbiju.

"Ovo je velika pobeda za Kosovo i potvrda svega što su kosovska vlada i narod Kosova radili tokom protekle decenije. Osigurali su nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet. Ovo je veoma dobra vest za Kosovo", kaže za Glas Amerike Pol Vilijams, profesor prava i međunarodnih odnosa na Američkom univerzitetu u Vašingtonu. On smatra da je za Kosovo sada najvažnije da načini vrlo agresivan korak ka dobijanju političkih priznanja od drugih država.

Njegov kolega, s Univerziteta Nacionalne odbrane, Stiven Majer smatra da se Srbija posle odluke suda našla u nazavidnoj situaciji.

Stiven Majer
Stiven Majer

„Prvo, s obzirom da je reč o savedotavnoj odluci, ta odluka će biti prihvaćena ili odbačena na osnovu interesa određene zemlje ili entiteta. Drugo, mada ta odluka nije afirmativne prirode, već stipulirana u relativno negativnim konotacijama tipa „odluka nije bila nezakonita, nije bila u suprotnosti sa međunarodnim pravom, ili rezolucijom Ujedinjenih nacija“, ona će svakako omogućiiti Prištini da dobije dalju podršku za svoju nezavisnost. Treće, ovo je veliki poraz politike srpske vlade, koja je potpuno pogrešno proračunala situaciju. Jedina stvar koju vlada može sada da kaže jeste da je pokušala, da nije uspela, i sada nastavlja dalje. Četvrto, mada prema sudu pravde, proglašenje nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, ono se svakako kosi sa ustavom Srbije. To sve govori da je Beograd pred teškim odlukama“, kaže Majer.

Pol Vilijams ističe da će Srbija pokušati da izdejstvuje nove pregovore, kako bi umanjila pobedu koju je Kosovo ostvarilo pred Međunardonim sudom pravde.

Pol Vilijams
Pol Vilijams

„Srbija je znala da će izgubiti ovaj slučaj. Imali su dobre advokate koji su im rekli da je Kosovo postupilo odgovarajuće kada je proglasilo nezavisnost. Ono što će Srbija sada pokušati jeste da napravi zbrku. Reći će da je odluka komplikovana, da nije očigledno u korist Kosova, tako da će Kosovari morati da nastave da odbacuju te tvrdnje i govore da odluka jeste u korist Prištine, a imaće Amerikance i druge saveznike da ih podrže. Srbija će takođe reći da zbog toga što je odluka zbunjujuća i ne potpuno određena, da je to samo mišljenje suda i da je u stvari reč o političkom pitanju, da bi se trebalo vratiti pregovorima i vratiti slučaj u nadležnost generalne skupštine UN. Ovde je za Kosovo veoma važno da podseti svet i zemlje od kojih traži priznavanje da je Kosovo imalo pregovore. Pregovore u Rambujeu, deceniju standarda uz status, pregovore o konačnom statusu Kosova u Beču. Kosovo je sada iskoristilo svoje zakonsko pravo da traži međunarodno priznanje i trebalo bi da zadrži fokus na političkom činu priznavanja, a ne da se vraća unazad i upadne u zamku koju vlada Srbije pokušava da postavi i uvuče ga u pregovore, koji će samo umanjiti pobedu koju je Kosovo ostvarilo pred Međunardonim sudom pravde“, smatra Vilijams.

Govoreći o opcijama, koje Srbija sada ima posle odluke suda, Stiven Majer kaže da će one zavisiti od toga ko će biti na vlasti.

„Sadašnja vlada je automatski hendikepirana, pošto je ona podnela slučaj o Kosovu pred Međunarodni sud pravde, tako da ona moralno i politički snosi odgovornost i time se sada može da dovede u pitanje i njen opstanak. Imaćete stranke koje će početi da razmatraju mogućnost povlaćenja iz koalicije. Suprotno tome, nova vlada ne bi morala da prihvati odluku Međunarodnog suda i mogla bi da deluje odlučnije i kategoričnije. S druge strane, Priština sada pogotovo neće želeti da razmatra pitanje nezavisnosti Kosova, što uostalom nije želela ni ranije. Dakle, maneverski prostor Beograda je sasvim skučen“.

Pol Vilijams dalje tvrdi da ni pitanje severa Kosova više nije adut Beograda.

„Odluka suda u potpunosti je preokrenula situaciju sa severom Kosova. Srbija je do sada tvrdila da je Kosovo deo njene teritorije i da je severna Mitrovica jasno deo Srbije, a da Kosovo krši suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Sada, posle oduke suda da Kosovo nije postupilo izvan zakona postavši nezavisna država, ono ima suverenitet i teritorijalni integritet u okviru granica Republike Kosovo, što uključuje i severnu Mitrovicu. Sada, kada se govori o pitanju severa, Kosovo ima jasnu pravnu odluku da je severna Mitrovica deo njegove teritorije. Veoma je jasno prema međunarodnom pravu, a siguran sam da sud to još više razjašnjava u svom podugačkom mišljenju , da određeni entiteti imaju pravo na samoopredeljenje. Republike bivšeg Sovjetskog Saveza i republike bivše Jugoslavije, uključujući Kosovo kao autonomnu oblast. Međutim, nema svaki okrug ili opština isto to pravo. Srbija će reći da pošto je Kosovo imalo pravo na samoopredeljenje, ima ga i severna Mitrovica, ali ne, to je apsolutno neprihvaljiva pravna i politička pozicija za Vladu Srbije“, kaže Vilijams.

XS
SM
MD
LG