Linkovi

Slab odziv za studiju o imunitetu, moguće selektivno vraćanje mera


Arhiva - Testiranje uzorka na prisustvo koronavirusa Photo by Rizwan TABASSUM / AFP)
Arhiva - Testiranje uzorka na prisustvo koronavirusa Photo by Rizwan TABASSUM / AFP)

Nije isključeno da se rigoroznije mere protiv pandemije kovid-19 vrate selektivno, u nekim delovima Srbije, u zavisnosti od procena na terenu, izjavio je u sredu imunolog Srđa Janković.

Pojava žarišta u nekim delovima Srbije nije znak novog razbuktavanja epidemije, a novi slučajevi su asimptomatski, naveo je Janković za Radio-televiziju Srbije.

Drugi talas epidemije je moguć, virus i dalje ima potencijal, ali uz adekvatnu zaštitu, ako se drugi talas i pojavi, možemo da ga razbijemo na mnogo malih i razbijati ih pojedinačno, naveo je Janković.

Kako je objasnio, rep epidemije se "oteže", to je znak da je virus i dalje aktivan, i moramo se usredsrediti na mere zaštite.

Ipak, istakao je, virus i dalje slabi, ali je važno držati se preporuka, održavati fizičku distanca i zaštitu pri kontaktima.

Dokaza za pad virulencije nema, rekao je Janković, ali je istakao da to generalno jeste deo evolucije virusa.

On je podsetio da se koronavirus lako prenosi, ali da epidemija može da se spreči ako sprečimo da virus zahvati slabe.

Oni koji imaju indikacije kovid-19 biće testirani, objasnio je Janković, oni koji žele da znaju da li su zaraženi a nemaju simptome, mogu da koriste komercijalna testiranja.

Slab odziv za studiju o kolektivnom imunitetu

Prvi preliminarni rezultati studije o kolektivnom imunitetu u Srbiji na koronavirus, trebalo bi uskoro da budu saopšteni javnosti, izjavila je profesorka Tatjana Pekmezović, koja rukovodi studijom i napomenula da je odziv ispitanika manji od očekivanog.

Ona je za list Danas objasnila da protokol predviđa da se podaci javno predoče nakon što budu gotovi rezultati za prvih 1.000 ispitanika, a tim koji stoji iza studije je blizu tog broja.

Testiranje na antitela koja pokazuju da je osoba preležala koronu u Srbiji počelo je početkom maja i treba da obuhvati 7.000 porodica, odnosno 17.000 ljudi koji se pozivaju na testiranje.

Tatjana Pekmezović kaže da je odziv ispitanika manji od očekivanog ali da za to postoji razumevanje.

"Ovakve studije nisu česte u našoj populaciji, neki građani se uplaše kada ih lekar pozove, drugi ne smatraju da je to važno. Razloga za strah nema, zato što bezbednost ispitanika nije narušena ni na koji način. Osim toga, studija je odobrena od strane tri etička komiteta, tako da je privatnost ispitanika garantovana", ističe Pekmezović.

Prema njenim rečima, građani od ove studije imaju višestruku korist kako za svoju porodicu, tako i za zajednicu u celini.

"Porodica će saznati svoj serološki status, a saznanje o nivou kolektivnog imuniteta je ključno za preventivnu strategiju u periodu koji nas čeka", navela je Tatajana Pekmezović.

Kako je ranije objašnjeno, pored procene kolektivnog imuniteta studija treba da pokaže koliki je udeo asimptomatskih infekcija među obolelima.

Istovremeno, ELISA testovi koji se rade, a koje pravi Institut za primenu nuklearne energije INEP, određuju u kojoj meri su kod ispitanika prisutna antitela.

Slične studije o kolektivnom imunitetu na korona virus sprovode i druge zemlje u Evropi.

XS
SM
MD
LG