Linkovi

Dačić: Obnoviti dijalog u BiH


Šef srpske diplomatije Ivica Dačić govorio je danas pred članovima spoljnopolitičkog odbora Skupštine Srbije - na prvom mestu tema je bila situcija u regionu, a pre svega referendum u BIH i pitanje daljeg razvoja situacije u Bosni i Hercegovini.

Uz poruku da Srbija želi stabilnost Bosne i Hercegovine, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da posle referenduma u Republici Srpskoj, treba što pre obnoviti dijalog u BiH.

Na današnjoj sednici skupštinskog Odbora za spoljne poslove, Dačić je poručio da Srbija neće dozvoliti uništenje Republike Srpske i da se srpska Vlada zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma i dijalog sva tri naroda u BiH.

Odgovarajući na pitanje o poseti potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Srbiji, Dačić je rekao da je sa Bajdenom veoma korektno i srdačno razgovarano:

"Bio je veo korektan, srdačan, i on je najavio da će u Prištini da traži formiranje Zajednice srpskih opština. I to se i desilo. Iskreno rečeno, on je najviše pritisnuo predstavnike Prištine u smislu da moraju da ispune ono što je potpisano u Briselu."

Odgovarajući na pitanje poslanice Demokratske stranke Nataše Vučković da li Srbija želi da suzi mandat misije OEBS, s obzirom na oštre reakcije vlasti na izjavu predstavnika OEBS o slučaju Savamala, Dačić je rekao da Srbija ne želi da sužava mandat nijedne međunarodne organizacije:

"Da li je izjavom da je time OEBS ušao u naše unutrašnje-političke stvari najavljena neka moguća akcija na planu sužavanja mandata misije OEBS-a u Srbiji. S obzirom da u prethodnim nekim situacijama nije bilo takvih oštrih izjava vezano za OEBS-ove ocene stanja medija u Srbiji", pitala je Vučković.

Šefica poslaničke grupe DSS Sanda Rašković Ivić zatražila je da Skupština održi dve odvojene sednice posvećene situaciji u Republici Srpskoj i poglavlju 35 u svetlu odnosa sa EU i pitanjem Kosova. Kako je rekla, Srbija je parlamentarna demokratija i stav o referendumu u Republici Srpskoj ne treba da donosi jedan čovek, već parlament.

Poslanica SRS Nataša Jovanović je rekla da Srbija treba da prekine evropske integracije i da je za najbolje da se približi Evroazijskoj uniji.

XS
SM
MD
LG