Linkovi

Da li su vaše poruke zaštićene?


Najpopularnije svetske aplikacije za slanje poruka ne pružaju adekvatnu zaštitu privatnosti korisnika, zaključak je nevladine organizacije Amnesti internešnal. Skajp i Snepčet su među najpoznatijim kompanijama, koje su oštro kritikovane jer komunikacija nije zadovoljavajuće šifrovana.

Amnesti internešnal je ispitivao 11 najpopularnijih aplikacija za slanje poruka i pronašao ogromne oscilacije u bezbednosti. Fejsbukov mesindžer i WhatsApp su među najboljima, sa rezultatom 73 od mogućih 100 poena.

“WhatsApp je npr. aplikacija koja koristi veoma ozbiljno šifrovanje poruka. I odlična je što se tiče obaveštavanja korisnika kakve šifre kompanija koristi i na koji način štiti njihove podatke”, objašnjava Šerif Elsajed-Ali iz Amnesti internešnala.

Suprotno tome, Skajp – koji je u vlasništvu Majkrosofta – i Snepčet dobili su vrlo malo poena.

“Oni ne koriste tzv. ‘end-to-end’ enkripciju, koja omogućava da jedino oni koji šalju i primaju određenu poruku mogu da je pročitaju”, kaže Elsajed-Ali.

Snepčet odbacuje zaključke koje je Amnesti izneo i ističe da su privatnost i bezbednost - vrednosti na kojima se ta aplikacija temelji.

Majkrosoft je u pisanoj izjavi Glasu Amerike naveo da “Skajp koristi enkripciju i niz drugih mera za teničku bezbednost i da štiti privatnost korisnika kroz zakonske sporove, zastupništvo, i stroge propise u vezi sa obaveštavanjem korisnika, kada od vlade dobije zahtev da preda njihove podatke”.

Amnesti međutim ističe da nije ugrožena samo lična privatnost.

“Novinari širom sveta, koji pokušavaju da otkriju korupciju ili zloupotrebu vlasti. To su aktivisti koji se opiru autoritarnim režimima u svojim zemljama. Njih državni organi stalno traže pokušavajući da dođu do njihovih podataka kako bi mogli da utiču na njihov rad i često da ih zatvore ili izvedu pred sud”, priča Elsajed-Ali.

Predmeti poput automobila i kućnih aparata sve češće se povezuju sa internetom – što predstavlja takozvani “internet stvari”.

“Sa pojavom ‘interneta stvari’ senzori će biti postavljeni svuda. Verovatno destine, možda stotine miliona senzora u našim domovima i gradovima. Osluškujući, prikupljajući informacije bez prestanka. Ako ne sprečimo zadiranje u privatnost sada, koristeći snažne enkripcije, u budućnosti privatnosti neće biti”, zaključuje naš sagovornik.

Na dnu rang liste Amnestija našla se kineska kompanija Tensent – vlasnik aplikacija za slanje poruka WeChat i QQ. Od mogućih 100, ova firma dobila je nula poena.

XS
SM
MD
LG