Linkovi

Da li su Trampovi napadi na druge rase predizborna strategija?


Predsednik SAD Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp je nastavio žestoke napade na rasnoj osnovi, pa je prominentnog afroameričkog borca za građanska prava nazvao „prevarantom“, a prethodno je kritikovao distrikt u Baltimoru koji predstavlja Afroamerički kongresmen. Demokrate su ovakve predsednikove izjave osudile i nazvale rasističkim, dok je Tramp odgovorio da je„najmanji rasista od svih na svetu“ i da „samo ukazuje na neviđenu korupciju koja postoji u Baltimoru i ostalim gradovima koje vode demokrate“​ .

Prošlog vikenda Tramp je kritikovao afroameričkog kongresmena Ilajdžu Kamingsa i njegov distrikt u Baltimoru nazvao „odvratnim mestom zaraženo pacovima i glodarima“.

Potom je na Tviteru napao poznatog afroameričkog borca za građanska prava Ala Šarptona.

Šarpton je odgovorio na tvitove predsednika Trampa, uključujući onaj u kome ga je nazvao “prevarantom” i “kavgadžijom” koji mrzi belce I policiju.

“Neka priča šta hoće, neka me zove kavgadžijom. Ja i jesam problem za rasiste.”

Predsednik je napao Šarptona jer je podržao demokratskog kongresmena Ilajdžu Kamingsa. Tramp je tokom vikenda Kamingsov distrikt u pretežno crnačkom gradu Baltimoru nazvao “odvratnim mestom sa pacovima i glodarima”.

Kamings, koji je i šef Odbora za nadzor vlade u Predstavničkom domu, vodi istragu o tome da li Bela kuća krši zakon time što migrante na granici drži u nehumanim uslovima.​

Demokrate su osudile Trampa zbog rasističkih napada, koji uključuju i poruku za četiri predstavnice u Kongresu drugih rasa da se vrate u “kriminogene sredine iz kojih su došle”.

“On je preosetljiv i nezreo, ali je i posebno otrovan prema crncima i pripadnicima drugih rasa. Ostalim protivnicima i kritičarima ne govori da su zaraženi, niti napada njihove distrikte”, kaže Al Šarpton.

Šef kabineta Donalda Trampa Mik Malvejni rekao je za Foks njuz da se Tramp samo brani od napada političkih protivnika.

“Da je moj distrikt siromašan koliko distrikti u Baltimoru, dobio bih otkaz. Mislim da predsdnik ima pravo da pokrene to pitanje koje nema nikakve veze sa rasom.”

Majkl Stil, bivši predsedavajući Republičkog nacionalnog komiteta, takođe je osudio Tampove komentare i apelovao na predsednika da počne da se ponaša konstruktivno i pomogne poboljšanju uslova života u siromašnim područjima poput Baltimora.

“Gospodine predsedniče, dođite ovamo. Ulice su spremne za vas, narod želi da razgovara sa vama. Samo se pojavite. Ostavite Tviter, brate, i dođite

Trampove rasističke komentare mnogi vide kao kalkulisanu, ali rizičnu predizbornu strategiju kojom želi da dobije glasove belaca iz radničke klase, koji su ga I izabrali 2016.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG