Linkovi

Da li je legalno oduzeti oružje nasilnicima u porodici - pitanje pred Vrhovnim sudom SAD


Ilustracija (foto: AP/Stephanie Scarbrough)
Ilustracija (foto: AP/Stephanie Scarbrough)

Vrhovni sud SAD će u utorak saslušati argumente u slučaju SAD protiv Rahimija, o legalnosti federalnog zakona koji propisuje da pojedinci osuđeni za porodično nasilje, koji imaju zabranu prilaska, ne smeju da poseduju oružje.

Naime, Apelacioni sud u Nju Orleansu je ukinuo važenje zakona kojim se štite žrtve porodičnog nasilja time što se nasilnicima oduzima oružje. Ovaj sud je ocenio da se tako krši Drugi amandman - koji propisuje pravo na nošenje oružja.

Bajdenova administracija se žalila na tu odluku.

Ceo slučaj je počeo sa Zekijem Rahimijem iz Teksasa, kojem je izrečena zabrana posedovanja oružja pošto je napao svoju devojku u okrugu Tarant. Uprkos zabrani, on je imao oružje kod sebe i kasnije pretio devojci da će je ubiti. Policija je pronašla nekoliko komada oružja u njegovoj kući.

Rahimi se žalio da mu je oduzimanjem oružja prekršeno pravo dato Drugim amadmanom.

Organizacije koje se zalažu za strožu kontrolu oružja kažu da je davanje oružja osuđenima za nasilje u porodici veoma opasno, i da su veće šanse da će žrtve nasilja završiti mrtve.

U SAD postoje duboke podele oko rešavanja problema oružanog nasilja. Republikanci žele manje restrikcije na oružje, demokrate strožu kontrolu.

Dok su sudije slušale argumente, oko 250 ljudi protestovalo je ispred zgrade Vrhovnog suda. Skup su organizovali aktivisti koji traže strožu kontrolu oružja i prevenciju nasilja u porodici, i traže da se poništi presuda iz Nju Orleansa.

Na protestu su bili i pojedini članovi Kongresa i poznate ličnosti.ž

Protest pred američkim Vrhovnim sudom
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Vrhovni sud je od 2008. godine doneo tri presude za koje se smatra da su dodatno liberalizovale propise o oružju.

Šest od devet sudija u Vrhovnom sudu su konzervativci, od kojih je troje postavio bivši predsednik SAD Donald Tramp.

U Sjedinjenim Državama, vatreno oružje je korišćenon u 57% ubistava bračnih partnera, intimnih partnera, dece ili rođaka 2020. godine, prema podacima federalnih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Sedamdeset žena mesečno, u proseku, upucaju intimni partneri, prema podacima grupe za kontrolu oružja "Everytown for Gun Safety".

Očekuje se da konačna odluka u slučaju "SAD protiv Rahimija" bude doneta u junu.

XS
SM
MD
LG