Linkovi

Da li će se opozicija u CG vratiti u parlament?


Skupština Crne Gore

U crnogorskoj opoziciji, koja već skoro godinu bojkotuje rad parlamenta, došlo je do prvih nesuglasica o tome da li je bojkot imao svrhu i treba li se vratiti u skupštinske klupe. Predsjednik Skupštine Ivan Brajović, poziva ih da se vrate i tu otvore dijalog sa predstavnicima vlasti

Od kada je u proljeće ove godine premijer Duško Marković poručio opoziciji da im više neće slati pozive da prekinu bojkot i vrate se u skupštinske klupe, nije bilo poziva na dijalog i prevazilaženje političke krize u Crnoj Gori. Ipak, predsjednik Skupštine smatra da je dijalog poželjan:

"Volio bih da parlament bude sjutra u punom sastavu, u raspravi o svakoj tački dnevnog reda, a ne samo o onima o kojima su lično zainteresovani. Vratite se u parlament i tu možemo da razgovaramo o svemu. Nema nikakvog uslovljavanja", rekao je on.

Istina, Brajović je ovo izjavio nakon nekoliko apela zvaničnika EU-e da dijalog mora početi i da je opoziciji mjesto u parlamentu. No, da epilog političke krize bude povratak opozicije u parlament, pobrinuće se vjerovatno najjača opoziciona grupacija Demokratski front. Njegov predstavnik, Branko Radulović, poručio je da će “ako se opozicija ogluši o poziv DF-a za budućnost Crne Gore”, upravo on biti najglasniji zagovornik povratka u Skupštinu.

"Da direktno komuniciramo sa građanima, da saopštimo istinu i pokažemo svoju superiornost u misiji i rješenjima i suprotstavimo se ovoj neznavenoj vlasti", saopštio je poslanik DF, Branko Radulović.

Stranka čija popularnost raste munjevitom brzinom, opozicione Demokrate, reagovale su na izjavu šefa poslaničkog kluba DPS-a Miodraga Radunovića koji je, ovim povodom, kazao da je opozicija shvatila da bojkot Skupštine nije učinkovit, ali to ne žele da priznaju.

Demokrate smatraju da nikad do sada nije proizvedena veća kriza unutar DPS-a, niti je ikad bilo više pritisaka na tu stranku od strane međunarodne zajednice, kao u ovom periodu bojkota parlamenta.

Tvrde da je bojkot najefikasniji oblik demokratskog pritiska, kao i da nemaju sa kim da povedu dijalog. Poručuju da nema povratka u Parlament jer je bojkot, vjeruju, nešto najučinkovitije što je do sada pokrenuto protiv vlasti, kao i da vlast čini sve da ih vrate u Skupštinu kako bi njihovu akciju obesmislili.

Sa Demokratama je saglasan i predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić koji očekuje da će, uz ohrabrenje međunarodne zajednice, dijalog početi.

On je rekao da se u okruženju bojkot parlamenta pokazao kao jedini metod koji je mogao da sruši autokratski režim. Prema njegovim riječima, Crna Gora, očigledno, kao jedina država gdje još berlinski zid nije pao, nije imala drugo sredstvo, pogotovo poslije izbora sprovedenih na dan državnog udara.

"Naši zahtjevi su generalni - ponoviti izbore, uz političku volju i spremnost da bismo ušli u dijalog i dogovorili se oko tih izbora. Kao što vidite, kriza se produbljuje bez ikakve namjere ili sposobnosti Vlade da promjeni sve ovo", ocijenio je Krivokapić.

Ipak, sudeći po stavu predsjednika parlamenta, do dogovora će - teško doći.

"Sljedeći izbori u Crnoj Gori su 2020.godine", poručio je Brajović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG