Linkovi

Dačić: EU i Kosovo ostaju prioriteti Srbije


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sa zvanicama na novogodišnjem prijemu za strane diplomate, u Beogradu, Srbija, 13. januara 2020.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sa zvanicama na novogodišnjem prijemu za strane diplomate, u Beogradu, Srbija, 13. januara 2020.

BEOGRAD - Evropske integracije i Kosovo i u ovoj godini ostaju ključni prioriteti Srbije - poručio je u ponedeljak ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. Na novogodišnjem prijemu za strane diplomate, Dačić je rekao da očekuje od Hrvatske, kao najmlađeg člana i predsedajućeg Unijom u narednih šest meseci, da doprinese politici proširenja:

"Samit Evropska unija - Zapadni Balkan, koji se planira za maj u Zagrebu, trebalo bi da zabeleži konkretan rezultat i da do tada bude u potpunosti jasna metodologija pristupnog procesa. Za države koje su već odmakle sa integracijom i otvorile više od polovine pregovaračkih poglavlja, kao što je Srbija, dinamika procesa mora biti unapređena sa jasnom političkom podrškom", rekao je Dačić na prijemu.

Pred stranim diplomatama, šef srpske diplomatije je istakao da je važna borba za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i da su u ostvarenju tog zadatka za Srbiju prioritet aktivnosti vezane za Kosovo.

On je izneo podatak da je protekle godine pet članica Ujedinjenih nacija odlučilo da povuče odluku o priznanju Kosova i sada, kako je rekao, u UN više zemalja ne priznaje Kosovo kao državu, nego što je priznaje:

"Uprkos našem maksimalnom zalaganju i konstruktivnosti, nismo zadovoljni napretkom tog procesa u prošloj godini, jer pravi dijalog je izostao usled odbijanja Prištine da ukine taksu na robu iz centralne Srbije. Neshvatljivo je da je ova anticivilizacijska mera opstala duže od godinu dana, uprkos zahtevima sa svih strana da bude ukinuta. Nadamo se da će se to promeniti tokom ove godine, kako bi se nastavio dijalog za koji je Srbija zainteresovana", izjavio je danas Dačić.

Dačić je istakao i da bezbednosna situacija na Kosovu zahteva nesmanjeno prisustvo Kfora, a Srbija se, kako je dodao, protivi transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u Vojsku Kosova, jer se time krši Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i ugrožava regionalna i šira stabilnost.

On je rekao da je partnerski odnos sa NATO veoma važan element politike Srbije i nastojanja da region bude trajno stabilan. Pri tome se politika vojne neutralnosti Srbije ne dovodi se u pitanje, a prema njegovoj oceni vežbe sa zemljama koje nisu članice NATO, nisu na štetu odnosa sa alijansom.

XS
SM
MD
LG