Linkovi

Pred Kiprom "teški dani"


Cyprus Financial Crisis
Cyprus Financial Crisis

Predsednik Kipra Nikos Anastasijades rekao je da Kiprani moraju da ulože kolektivne snažne napore u podsticanje ekonomije.

Predsednik Kipra Nikos Anastasijades upozorava da prezaduženoj zemlji „predstoje teški dani“ u sprovođenju programa štednje na zahtev međunarodnih kreditora, koji su Kipru dali paket pomoći u iznosu od 13 milijardi dolara.

Anastasijades je danas izjavio da Kiprani moraju da ulože kolektivne, snažne napore u podsticanje ekonomije, koja je do sada uglavnom bila zasnovana na ulozi zemlje kao bankarskog „ofšor“ centra i poreskog utočišta bogatih investitora.

Predsednik je to rekao prilikom polaganja zakletve novog ministra finansija Harisa Georgijadesa, koji će zameniti Mihalisa Sarisa, koji je podneo ostavku posle manje od pet nedelja rada i oštrih kritika načina na koji je vodio pregovore o paketu za spasavanje. Georgijades je obećao da će poboljšati ekonomsku situaciju. Kipar je ugovorio detalje finansijske pomoći sa državama evrozone, Evropskom centralnom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom.

Nikozija će morati da otplati dug tokom 12 godina, ali tek posle perioda od deset godina koliko je zemlji dato da ojača ekonomiju. Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard je izjavila da je plan štednje "izazovan program koji će zahtevati velike napore“ Kiprana.

Kiparski ministar finansija Mihalis Saris podneo je ostavku dok jedna sudska komisija započinje istragu o tome kakve uloge su imali on i drugi zvaničnici u finajsijskoj krizi koja je dovela zemlju do ruba bankrotstva.

Saris je ostavku podneo juče, ukazujući da je potrebno da sarađuje sa novom vladinom istražnom komisijom sastavljenom od troje sudija. Saris, koji je preuzeo dužnost ministra za finansije u februaru, takođe je rekao da je u međuvremenu ispunio svoj glavni zadatak.

“Kao što znate, preuzeo sam dužnost ministra finansija kako bih obavio zadatak, sa prvim ciljem da se obezbedi paket finansijske pomoći. Mislim da je uz velike napore, taj cilj uspešno ostvaren. Druga stvar je istraga koju je naložio predsednik. Vršio sam dužnost predsednika Upravnog odbora banke Laiki. Mislim da će ostavka koju sam podneo predsedniku olakšati rad istražne komisije,” rekao je Saris.

Pre imenovanja na položaj ministra Saris je vršio dužnost predsednika Upravnog odbora banke Laiki, druge po veličini banke u zemlji. Rizične investicije koje je ta banka preduzimala dovele su do toga da je njeno zatvaranje postalo jedan od uslova za odobravanje međunarodne finansijske pomoći Kipru.

Sudska komisija koju je imenovao predsednik Nikos Anastasijades trebalo bi da istraži političke i regulativne promašaje koji su primorali vladu u Nikoziji da zatraži 13 milijardi dolara pomoći od stranih poverilaca. U zamenu za tu pomoć Kipar je prihvatio da se štedišama, sa ulozima većim od 130 hiljada dolara, oduzme 60 odsto ušteđevine.

Kipar je prošle nedelje zaveo restrikcije na podizanje gotovine sa bankarskih računa. Pre toga, banke su dve nedelje bile zatvorene iz bojazni da bi štediše mogle da isprazne sve bankarske račune.
XS
SM
MD
LG