Linkovi

Kipar: Niko neće biti poštedjen u istrazi


Kiparski predsednik Nikos Anastasijades
Kiparski predsednik Nikos Anastasijades

Anastasijades je rekao da bi komisija koja će ove nedelje započeti istragu trebalo da „istraži sve“ što je u vezi sa njim i njegovim rođacima

Kiparski predsednik Nikos Anastasijades kaže da niko, pa ni članovi njegove porodice, ne bi trebalo da budu imuni od nove istrage o prekršajima počinjenim u danima pred prošlonedeljno pružanje finansijske pomoći Kipru, u vrednosti od 13 milijardi dolara.

Anastasijades je danas rekao da bi komisija koja će ove nedelje započeti istragu trebalo da „istraži sve“ što je u vezi sa njim i njegovim bližim i daljim rođacima.

U skladu sa uslovima paketa pomoći, najkrupniji ulagači u dve najveće banke na Kipru - Kiparsku banku i Banku Laiki – izgubiće oko 60 odsto vrednosti uloženog novca kako bi pomogli u izbavljenju Kipra. Medjutim, kiparski dnevnik Haravgi je izvestio sredinom marta da je kompanija čiji su vlasnici rodjaci predsednika Anastasijadesa prebacili u London račune u vrednosti od skoro 27 miliona dolara.

To se dogodilo samo nekoliko dana pošto su kiparski medjunarodni zajmodavci postigli sporazum sa kiparskom vladom o oporezivanju svih bankovnih računa na tom mediteranskom ostrvu. Oni su kasnije izmenili tu odluku koja se sada odnosi samo na račune veće od 130 hiljada dolara.
XS
SM
MD
LG