Linkovi

Kipar odbio uslove kreditora


Demonstranti ispred zgrade parlamenta u Nikoziji
Demonstranti ispred zgrade parlamenta u Nikoziji

Ukoliko se ne pronađe alternativni rešenje za nabavku finansijskih sredstava, Kipru preti bankrot i prinudno istupanje iz eurozone.

Kiparski parlament odbacio je kontroverzni predlog međunarodnih kreditora kojim bi se uveo porez štedišama kako bi zemlja dobila kredit od evropskih partnera i Međunarodnog monetarnog fonda.

Paket pomoći u iznosu od 13 milijardi dolara odbačen je sa 36 glasova protiv, 19 uzdržanih i nijednim za. Jedan poslanik je bio odsutan.

Uslov za dobijanje paketa pomoći, koje su postavili Međunarodni monetarni fond, evropska Centralna banka i evropskih partnera jeste da Kipar uvede jednokratni porez na depozite u bankama, od kojih bi gotovo 10 odsto bili računi sa iznosima iznad 130 hiljada dolara.

S obzirom na ishod glasanja, Kipar sada mora da pronađe alternativni plan za prikupljanja novca, jer će se banke naći pred kolapsom, zemlja bi pala pod stečaj i morala da istupi iz eurozone.

Vlada Kipra planirala je da veći deo paketa pomoći uloži u problematične banke opterećene gubicima usled davanja loših kredita.

Nekoliko stotina demonstranata ispred zgrade parlamenta pozdravilo je ovu odluku, a kada su čuli da nacrt zakona nije prošao glasanje, zapevali su nacionalnu himnu.
XS
SM
MD
LG