Linkovi

EU: Kipar da ponudi alternativni plan


Kiparski predsednik Nikos Anastasijades u razgovoru sa patrijarhom Kiparske Pravoslavne crkve, Hrizostomom, danas, u predsedničkoj palati, u Nikoziji
Kiparski predsednik Nikos Anastasijades u razgovoru sa patrijarhom Kiparske Pravoslavne crkve, Hrizostomom, danas, u predsedničkoj palati, u Nikoziji

Evropa vrši pritisak na Kipar da ponudi nova rešenja krize oko nacionalnog duga, pošto je parlament ubedljivo odbacio plan koji su predložili međunarodni kreditori

Evropska komisija je danas saopštila da očekuje da Kipar ponudi „alternativni scenario“ pošto je parlament odbacio plan spasa u vrednosti od 13 milijardi dolara, koji je predviđao porez na depozite u kiparskim bankama.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da poštuje ishod glasanja, ali da kiparski bankarski sistem – koji se dugo smatra utočištem bogatih stranih investitora, naročito Rusa – nije dugoročno finansijski stabilan.

Smatramo da bankarski sektor mora da doprinese održivosti kiparskog duga. Zbog toga ćemo nastaviti pregovore, pre svega Trojka. Naravno da ćemo pomno razmotriti predloge Kipra. I Nemačka želi rešenje. Kipar je naš partner u eurozoni i obavezni smo da zajedno nađemo rešenje“, rekla je nemačka kancelarka.

Kipar je zatražio novi kredit od Rusije, ali još nema dogovora. Arhiepiskop Hrizostom je izjavio da je Pravoslavna crkva spremna da založi svoju imovinu na Kipru i investira u državne obveznice. On je to izjavio posle sastanka sa predsednikom Nikosom Anastasijadesom. Hrizostom je rekao novinarima da predsednik sada razmatra tu mogućnost.

“Predsednik je spreman. Kao što već znate, veliki broj ljudi je angažovano na tome. Misija je doputovala u Moskvu, gde je stupila u vezu sa bankama, ekonomistima i ostalima koji mogu da ponude alternativu,” rekao je patrijarh Hrizostom.

Kao što je patrijarh rekao, jedna kiparska delegacija se nalazi u Moskvi da bi sa ruskim zvaničnicima razmotrila moguće opcije za rešenje krize.

Predsednik Anastasijades se takođe danas susreo sa drugim stranačkim liderima i guvernerom centralne banke kako bi razmotrili naredne korake.
XS
SM
MD
LG