Linkovi

Kipar: Ostavka ministra finansija


Ministar finansija, koji će biti obuhvaćen istragom finansijske krize, podneo je ostavku nakon okončanja pregovora sa međunarodnim zajmodavcima

Kipar je danas ublažio pojedine mere kontrole kapitala, dok je predsjednik Nikos Anastasiades imenovao trojicu penzionisanih sudija da vode istragu o uzrocima finansijske krize. Ministar finansija u međuvremenu je podnio ostavku nakon okončanja pregovora o pomoći sa međunarodnim zajmodavcima. I dok političari okrivljuju jedni druge za trenutnu situaciju, mnogi Kiprani sve su zavisniji od dobrovoljnih priloga.

Kiparski i grčki muzičari održali su koncert u Nikoziji, kako bi iskazali svoju podršku građanima. Ulazak je bio besplatan za one koji su donijeli hranu i zalihe za one koji su najteže pogođeni finansijskom krizom.

"Pokušavamo da damo što god možemo i uradimo nešto za druge. Dobro je pomoći jer je situacija stvarno teška.”

Nezaposlenost na Kipru dostigla je 15 odsto, dok su uvedene oštre mjere štednje, među kojima su smanjenje plata i penzija. Predsjednik kiparskog sindikata državnih službenika Glafkos Hadžipetrue kaže da se radnici suočavaju sa ogromnim problemima.

"Smanjenje za državne službenike do sada je bilo ogromno, dostigavši 35 odsto zarada. Ukoliko tome dodamo tri odsto koje će se primjenjivati od naredne godine, smanjenje je 38 odsto. Predloženo je još rezova, s kojima državni službenici ne mogu da izađu na kraj.

Za političare, tek počinje prebacivanje krivice za to ko je doveo zemlju do ivice bankrotstva. Predjsednik Nikos Anastasiades imenovao je trojicu penzionisanih sudija da vode istragu uzroka finansijske krize, koja će obuhvatiti političare i visoke bankarske zvaničnike. Anastasiades očekuje da će i sam biti pod istragom, kao i njegova porodica.

Biće ispitan i ministar finansija Mikalis Saris koji je zbog toga, nakon okončanja pregovora o pomoći sa međunardonim zajmodavcima, podnio ostavku. Kiparski predsjednik najavljuje da će istraga biti sveobuhvatna.

“Niz poteza ljudi koji su trebalo da brinu o našoj ekonomiji i bankarskom sistemu doveo nas je do ivice bankrotstva. Ali i do razbijanja najveće banke i gubitka milijardi u drugoj.”

Kiparska vlada je u međuvremenu djelimično ublažila pojedine mjere za kontrolu kapitala i podigla ograničenje za finansijske transakcije za koje nije potrebno odobrenje centralne banke sa 5 na 25 hiljada eura. Većina restrikcija ostaje međutim na snazi i još nije poznato kada će biti ukinute. Trgovac na berzi u Frankfurtu Robert Halver kaže da investitori žele da čuju kako Evropska centralna banka, koja će u četvrtak održati redovni sastanak, može da pomogne Kipru.

"Evropska centralna banka obilježiće ovu nedelju. Svi čekaju da čuju njene stavove o Kipru i naročito o Italiji. Mislim da predsjednik Dragi mora da potvrdi obećanje da će ponuditi neograničenu pomoć u slučaju teške situacije.”

Kiparski kabinet sada treba da odobri plan rasta od 12 tačaka, čiji cilj je privlačenje stranih investicija. Predviđene mjere obuhvataju ukidanje zabrane na kazina i poreske olakšice na profite koje kompanije ponovo ulože u ostrvo. Za Kiprane koji se sve više oslanjaju na donacije, ekonomski rast je prijeko potreban.
XS
SM
MD
LG