Linkovi

Vreme ističe za Kipar


Red ispred bankomata u Nikoziji, Kipar

Kiparski zvaničnici moraju do ponedeljka da odluče kako će prikupiti pet milijardi i 800 miliona eura za obezbeđivanje paketa finansijske pomoći EU

Političari na Kipru pokušavaju da pronađu alternativni plan za prikupljanje milijardi eura koje su im potrebne kako bi osigurali pomoć Evropske unije i izbjegli finansijski krah. Vrijeme im međutim ne ide u prilog, s obzirom na to da imaju samo pet dana prije ponovnog otvaranja banaka.

Vrijeme ističe za pronalaženje rešenja za kiparski problematični bankarski sektor. Nervozni građani u redovima čekaju ispred bankomata da bi podigli novac, strahujući šta će donijeti naredni dani i nedelje.

"Ne znam šta da radim. Imam samo 20 eura. Moram da sipam benzin i idem u Larnaku. Ne znam šta da radim, počela sam da paničim”, kaže jedna studentkinja.

Banke su zatvorene do narednog utorka. Kiparski zvaničnici međutim moraju do ponedeljka da odluče kako će prikupiti pet milijardi i 800 miliona eura za obezbjeđivanje paketa finansijske pomoći vrijednog 10 milijardi - i tako spriječiti finansijsku propast. Guverner Centralne banke, Panikos Dimitriades, tvrdi da će rok biti ispoštovan.

"Očekujem program podrške za Kipar do ponedeljka”.

Kiparski parlament odbacio je plan da se novac prikupi preko poreza na štedne uloge, koji su političari uporedili sa pljačkom banke. Među novim opcijama su nacionalizacija penzionih fondova, izdavanje hitnih obveznica ili izmjena prijedloga za oporezivanje depozita, kako bi samo veliki investitori bili pogođeni.

Za razvoj stiuacije zainteresovana je i Rusija, čiji bi građani mogli da izgube milijarde ukoliko propadne bankarski sektor. Kiparski ministar finansija boravi u dvodnevnoj poseti Moskvi, čiji cilj je prikupljanje novca. Za sada međutim nema nikakvog napretka. Zvaničnici Evropske unije priznaju da je ulog veliki.

"U trenutnoj situaciji, definitivno postoji sistemski rizik i mislim da nestabilna situacija poslednjih nekoliko dana to nažalost dokazuje”, ističe Jeron Diselblom, predsjedavajući Eurogrupe.

Visoki zvaničnici eurozone su u jednom poverljivom razgovoru priznali da vlada metež zbog Kipra i otvoreno raspravljali o mogućnosti da ta zemlja napusti eurozonu.*
XS
SM
MD
LG