Linkovi

Novi problemi za Kipar


Ekonomski problemi nekadašnjeg poreskog raja mnogo su veći nego što se ranije verovalo, tako da će Nikozija morati da plati veću cenu finansijske pomoći

Cena finansijske pomoći koju Kipar treba da dobije od međunarodnih kreditora naglo je porasla, nepunih mesec dana pošto su međunarodni stručnjaci mislili da su shvatili u koliko velikim finansijskim problemima se nalazi ta ostrvska zemlja.

Kipar je inicijalno smatrao da će morati da doprinese oko 9 milijardi dolara, kako bi ozbedio paket pomoći međunarodnih zajmodavaca u vrednosti od 13 milijardi dolara. Međutim, dubljom analizom utvrđeno je da su ekonomski problemi nekadašnjeg poreskog raja mnogo veći nego što se ranije verovalo, tako da će zvanična Nikozija morati svoj ulog da poveća za još 8 miijardi dolara, na ukupno 17.

Sporazumom o finansijskoj pomoći Kipru, koji je postignut prošlog meseca predviđeno je da Kipar zatvori drugu po veličini banku Laiki i konfiskuje 60 odsto uloga najvećih štediša, od kojih su mnogi bogati Rusi.

Kipar će sada, da bi prikupio dodatna sredstva, biti primoran da proda oko tri četvrtine svojih rezervui zlata, u vrednosti od oko 524 miliona dolara, dodatno podigne porez, proda izvesnu imovinu i ponovo pregovara sa Rusijom o uslovima zajma, koji je dobio od te zemlje.
XS
SM
MD
LG