Linkovi

Kubanci najzad mogu da koriste internet


Havana, Kuba 2. jul 2015.
Havana, Kuba 2. jul 2015.

Obnavljanjem diplomatskih odnosa Sjedinjenih Država i Kube omogućen je bolji pristup internetu na ostrvu gde je do sada bilo skoro nemoguće povezivanje sa spoljašnjim svetom.

Posle više decenija bez pristupa internetu na Kubi, samo 5 odsto stanovnika može da koristi veb.​

“Mogućnost da se poveže sa svetom i komunicira sa prijateljima, sada je pružena narodu. To je pozitivan razvoj", kaže korisnik bežičnog interneta na Kubi, Roberto Gonzales.

Gonzales i supruga, Tanja Enrikes, nadaju se da će se povezati veliki broj ljudi, pošto su kubanske vlasti odobrile upotrebu kartica na koje se prethodno uplati određeni iznos.

Telekomunikaciona kompanija u vlasništvu vlade, ETESCA, svakodnevno prodaje ograničen broj kartica. Za oko dva američka dolara, Kubanci mogu da koriste veb – pola sata.

“Ne znaju svi da koriste internet. Za neke je teže, za neke lakše", kaže korisnik interneta Mihael de Armas.

I mada se već plaćene kartice mogu koristiti u svakom mobilnom telefonu, laptopu i tabletu, postoje ograničenja. Tanja Enrikes navodi da svi koriste samo ap IMU, jedini ovlašćen za video razgovore.

“Vreme je da otvorimo vrata i komuniciramo, i uverimo se koliko obe zemlje mogu da imaju koristi", poručuje Džo Ariola, nekadašnji zvaničnik Majamija.

Kubanska vlada je saopštila da je zbog američkog embarga, pristup internetu moguć samo preko satelita. Mnogi očekuju da će obnavljanje diplomatskih odnosa sa Sjedinjenim Državama omogućiti tehnološkim kompanijama da izgrade svrsishodniju infrastrukturu.

Prodaja pretplatnih kartica je prvi korak u novom procesu koji bi uskoro mogao da obezbedi više releja za prenos signala, optičkih kablova i mobilnih telefona.

XS
SM
MD
LG