Linkovi

Crnogorski pomorci spasili brodolomce u Indijskom okeanu


Spasavanje brodolomaca u Indijskom okeanu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Spasavanje brodolomaca u Indijskom okeanu (Video: Ozimokowski Jacek Tomasz)

Posada teretnog broda u njemačkom vlasništvu, čiji su kapetan i prvi i drugi oficir iz Crne Gore, spasila je nedavno dvije osobe, čiji brod je teško oštećen u Indijskom okeanu.

Prvi oficir broda "Silvia" Marko Vranešević iz Herceg Novog za Glas Amerike priča da je poziv u pomoć primljen rano ujutro 27. septembra.

Uzbuna na brodu, čiji kapetan je Boško Stijepović iz Tivta, je odmah podignuta, a ubrzo su od Centra za traganje i spasavanje na francuskom ostrvu Reunion, u Indijskom okeanu, stigli i podaci o plovilu koje je doživjelo brodolom u tom području.

Teško oštećeni ribarski brod (Foto: Ozimokowski Jacek Tomasz, treći oficir)
Teško oštećeni ribarski brod (Foto: Ozimokowski Jacek Tomasz, treći oficir)

Kapetan broda skrenuo je s kursa da bi pomogao brodolomcima, čiji ribarski čamac je prepolovljen u, kako se pretpostavlja, sudaru sa velikim brodom.

Informacije o tome kako je došlo do incidenta i ko je odgovoran još nema.

Dvije osobe koje su bile na teško oštećenom čamcu, uspjele su da se ukrcaju na njemački brod, gdje im je zbog iscrpljenosti pružena medicinska pomoć.

Brodolomci su zatim prebačeni na spasilački čamac blizu ostrva Reunion, a brod "Silvia" , koji je u vlasništvu njemačke kompanije Herm. Dauelsberg iz Bremena, nastavio je put ka zapadnoj Africi.

Pored kapetana Stijepovića i prvog oficira Vraneševića, na brodu je i treći Crnogorac - drugi oficir Jovan Mašanović iz Bara.

Među ukupno 20 članova posade, su i državljani Poljske, Rusije, Ukrajine i Filipina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG