Linkovi

CG dobila još dvoje oficira sa američkih vojnih akademija


Ceremonija dodele diploma na Pomorskoj akademiji u Anapolisu koju je završio Nikola Pejović iz Crne Gore
Ceremonija dodele diploma na Pomorskoj akademiji u Anapolisu koju je završio Nikola Pejović iz Crne Gore

Crnogorska vojska dobila je još dva oficira obučena na prestižnim američkim vojnim akademijama. Nevena Nikolić prva je Crnogorka koja je diplomirala na Vest pointu, dok je Nikola Pejović peti pitomac iz Crne Gore koji je dobio diplomu pomorske akademije u Anapolisu.

U klasi 2019., najboljoj do sada, među 1052 diplomca bio je i Nikola Pejović – peti Crnogorac koji je dobio diplomu jedne od naprestižnijih obrazovnih institucija u Americi.

Sa Nikolom je diplomiralo još osam stranih studenata - ukupno 528 iz 71 države, od 1863. godine. Diploma mu je uručena u prisustvu vršioca dužnosti šefa Pentagona Patrika Šenahana.

“Ovo je vjerovatno jedan od najljepših dana u mom životu. Konačno, nakon četiri godine školovanja u ovoj školi, jedva čekam da bacim kapu u vazduh i završim osnovno obrazovanje. To je jedno novo poglavlje u mom životu. Dolazak ovdje bio je zasebno poglavlje, sada počinje drugo, kada postajem oficir”, kazao je Nikola Pejović.

Crna Gora dobila dva oficira obučena na vojnim akademijama u SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:36 0:00

​Dan kasnije slične scene na još jednoj od najpoznatijih vojnih akademija u svijetu - Vest Pointu.

U grupi od 985 kadeta, koja će ostati upamćena kao etnički i rodno najraznovrsnija u istoriji , sa najvećim brojem žena, našla se i prva Crnogorka – Nevena Nikolić. Nevena je diplomirala sa još devet studenata iz inostranstva, među kojima i prvi iz Holandije.

Posle ceremonije, na kojoj je uspjeh diplomcima poželio potpredsjednik Sjedinjenih Država Majk Pens, Nevena nije krila zadovoljstvo onim što je postigla poslednje četiri godine.

“Oduševljena sam. Zaista jesam. Em sam uspjela da završim četiri godine na ovoj prestižnoj akademiji, em sam predstavljala Crnu Goru. Jedva čekam da se vratim kući posle četiri godine žvota u Njujorku”, rekla je Nevena Nikolić.

Diplomu je sa Nevenom proslavila i njena porodica

“Velika je radost i blagoslov svakog roditelja da dočeka diplomu svog djeteta, a posebno sa ovako jedne elitne, svjetski prepoznate akademije. I pri tome da bude prva Crnogorka koja je pohađala ovu akademiju i iz nje izašla sa diplomom. Moja sreća je neizmjerna”, kaže njena majka Ivanka.

Porodica je bila i uz Nikolu Pejovića u Anapolisu.

“Poseban dan. Malo sam emotivan, ali je ovo zaista poseban dan. Namjlađe dijete završilo ovu akademiju. Ponosan sam na njega”, rekao je Nikolin otac Radosav Pejović.

“Mi smo ovaj san sanjali četiri godine. Kada je sa 18. godina otišao u Ameriku, to je bio jedan težak period. Ali danas smo srećni”, ističe Nikolina majka Milojka Pejović.

“Naš mali brat je postao veliki. Ponosni smo na njega. Drago mi je što smo došli zbog njega da vidimo gdje je proveo četiri godine, u jednom predivnom gradu”, saglasne su Nikoline sestre Jelena i Milena.

Dok su njihove kolege položile zakletvu za službu u američkim oružanim snagama, Nikola i Nevena će po povratku u Crnu Goru, narednih osam godina služiti u crnogorskoj vojsci. Oboje žele da u budućnosti zastupaju svoju zemlju.

Nadam se da ću i dalje da nastaviti da predstavljam Crnu Goru u nekom smislu. Danas je bilo u ovome, jer sam prva koja je iz Crne Gore pohađala Vest point, sjutra će biti nešto drugo. U svakom slučaju, želim da promovišem svoju zemlji da je predstavljam na neki način”, kazala je Nevena.

"Krajni cilj mi je da uspem kao oficir, da se jednog dana vratim ovde ili kao ataše ili kao profesor na akademiji kojih ima mnogo iz različitih zemalja", kaže Nikola.

U međuvremenu će, svojim kolegama u vojsci prenositi ono što su naučili u Americi.

“Cilj je da nauče o američkom sistemu i kako mi obrazujemo svoje oficire. Kad Nikola počne da služi u crnogorskoj vojsci, imaće prijatelje ovdje. Razumjeće američku mornaricu i oni će razumjeti njega. Provodimo više vremena u tom dijelu svijeta i ideja je da razvijamo odnose na nivou oficira i više”, ocenjuje direktor za međunarodne programe na Pomorskoj akademiji Tim Dišer.

Naredne godine, na Pomorskoj akademiji i na Vest pointu neće biti crnogorskih pitomaca i kadeta. Nada je da će Crnoj Gori biti ponovo ponuđeno mjesto na američkim vojnim akademijama. Budućim studentima, Nevena Nikolić poručuje da budu istrajni.

“Poručila bih našim ljudima da se definitivno oprobaju i da je najvažnija stvar da istraju. Da istraju u svojoj namjeri da završe, nezavisno od teškoća koje se događaju svakodnevno”, poručuje Nevena Nikolić.

XS
SM
MD
LG