Linkovi

Osude odluke o zaštiti državne imovine


Odluka Vlade Crne Gore da formira radnu grupu za zaštitu državne imovine i interesa, izazvala je brojne reakcije značajnog dijela javnosti u Crnoj Gori.

Mnogi u toj odluci vide paravan iza koga se krije namjera Vlade da ubuduće, kad god poželi, uskrati pravo na javni protest nezadovoljnih radnika i građana

Vlada je zadužila vicepremijera i ministra pravde Duška Markovića da formira radnu grupu koja bi zaštitila državnu imovinu i interese od, kako je navedeno, ugrožavanja manjeg broja, najčešće politički motivisanih demonstranata.

Zadatak radne grupe će biti analiza normativnih akata i utvrđivanje - da li je u dosadašnjem periodu kada je u kontinuitetu, po vladinoj procjeni, iz političkih razloga dolazilo do ugrožavanja državne imovine i državnih interesa, bila riječ o nedostatnoj normativnoj regulativi ili o problemima u primjeni pozitivnih zakona što bi podrazumijevalo konkretnu političku i drugu odgovornost.

Mogućnost da će se formirati jedan ovakav organ nagovijestio je još u oktobru premijer Milo Đukanović, nezadovoljan što brojne afere izazivaju veliku pažnju evropskih zvaničnika.

Da li sada građanskim slobodama prijeti opasnost zbog vladinog samoproglašenja za arbitra koji odlučuje - koji su zahtjevi gradjana opravdani, a koji, za nju neopravdani - politički motivisani protesti?

"Mi ne smijemo dozvoliti kao država, ne samo Crna Gora nego svaka država ne smije dozvoliti da se pokušajem ostvarivanja ostvarivanja nekog prava, pojedinačnog ili grupnog prava ugrožavaju prava drugih ili nacionalni interesi. Mi ocjenjujemo da ima takvih situacija i da organi za primjenu zakona ne postupaju kao organ za primjenu zakona već kao organi koji arbitriraju o primjeni zakona. Mi kao država ne želimo da takav ambijent podržimo. Zakon se mora primjenjivati i mora biti jednak za sve a ne arbitrirati sa primjenom zakona", navodi potpredsjednik Vlade Duško Marković.

Direktan povod za odluku o formiranju radne grupe za zaštitu državnih interesa i imovine je višegodišnja blokada smetlišta u predgradju Berana, gdje mještani Beransela ne dozvoljavaju kamionima gradskog komunalnog da na lokaciji u blizini njihovih domova istovaruju otpad, zahtijevajući od lokalne samouprave da pronadje drugu lokaciju za deponiju.

Drugi povod je višednevna blokada izvoza aluminijuma iz podgoričkog Kombinata aluminijuma koju Vlada ocjenjuje kao "političku akciju preduzetu od strane bivših radnika koji su već iskoristili sve benefite".

Vladine slobodne ocjene da se radi o politički motivisanim akcijama u Uniji slobodnih sindikata doživljavaju kao zloslutne jer nagovještavaju mogućnost da se svaki radnički protest proglasi za "politički motivisan" i kao takav, eventualno, zabrani.
XS
SM
MD
LG